10 ценни съвета за защита на вашите данни по време на ваканцията

10 ценни съвета за защита на вашите данни по време на ваканцията - картинка 1

Докато посещавате непознати места, данните на вашия телефон, лаптоп или таблет са особено уязвими. Хубаво е да изпълните тези съвети, за да си спестите неприятности

В навечерието на коледните празници повечето хора се интересуват предимно от пътуване и ваканции и последното, за което се сещаме е сигурността на нашите данни. Оказва се, че това става все по-обсъждана тема, защото именно по време на ваканция се оказваме най-уязвими за пробив в сигурността. Все по-често, заедно със ските или банските, туристите слагат в своя багаж и лаптоп, смартфон или таблет. Тези устройства са претъпкани с вашата лична информация, която не е добре защитена по време на пътуване. Проявете малко здрав разум и обмислете прилагането на някои от тези съвети, за да си спестите риска от провал на ваканцията.

Използвайте защитени Wi-Fi мрежи и “https”, при всеки възможен случай

Ако използвате Wi-Fi мрежа в кафене или хотелско лоби, уверете се, че тя е защитена с парола, така че да предотвратява достъпа на неоторизирани потребители от влизането в нея. Можете да попитате някой от заведението, в което сте дали на безжичния рутер е включено криптирането, което осигурява допълнителна защита. Ако планирате да влизате във вашите онлайн акаунти или да използвате информация от вашата кредитна карта, чрез WiFi, се уверете, че уебсайтът започва с “https”, което показва, че сайтът криптира вашите данни по време на тяхното прехвърляне. 

Обмислете инсталирането на проследяващи програми за вашите дигитални устройства

Компютрите, таблетите и смартфоните са популярни цели за крадците, заради тяхната висока препродажна цена. В 21-ви век, обаче хората са измислили начини за защита против кражба. Изберете си от огромното разнообразие от програми, които ще ви позволят да проследявате и възстановите вашите устройства, в случай на кражба. Някои програми правят снимки на нарушителя, използват геолокация, за да покажат къде точно се намира устройството и дори ви позволява да се логнете дитанционно в акаунтите на вашите устройства.

Не съобщавайте в социалните мрежи, че ви предстои пътешествие

Обявяването на вашите планове за ваканция в социалните мрежи, може да активира потенциалните крадци, които ще бъдат сигурно, че във вашият дом няма да се появи никой през това време. Тази опасност се отнася с особена сила за акаунтите в социалната мрежа, които са публично достъпни за всички.

Не забравяйте да излезете от ваши акаунт, след като сте използвали публичен компютър

Ако проверявате вашият имейл в някой магазин на Apple или в интернет кафе, докато сте на ваканция, запомнете че трябва задължително да излезете от вашите профили, когато приключите. Простото затваряне на браузъра не е достатъчно, защото някои акаунти, могат автоматично да ви оставят логнати. Така следващия човек, който използва това публично устройство, за да влезе в своя имейл или социална мрежа, ще има пълен достъп до вашият акаунт.

Наблюдавайте вашите банкови сметки в реално време

Ежедневното наблюдение на банковите сметки, докато пътувате, няма да ви отнеме много време, но ще бъдете сигурен, че крадците не се бъркат във вашите финанси. Туристите често биват апетитни цели за измама, ето защо ежедневното наблюдение ще ви помогне да идентифицирате подозрителна активност, като например войни такси. Въпреки това, не забравяйте, че трябва да правите тези проверки през подсигурени интернет връзки.

Паролите на вашите устройства са абсолютно задължителни

Вашите устройства са много по-уязвими, докато сте на път или посещавате непознати места. Ако имате чувствителна информация на вашите устройства, като например медицински досиета, сложете им една парола или дори ги криптирайте. Ако вашето устройство бъде откраднато, ще бъдете малко по-спокойни, че поне данните ви са недостъпни.

Заключвайте вашите устройства или документи в сейфът на вашата хотелска стая

Ако мястото където сте отседнали не разполага с подобен, намерете начин да ги подсигурите по-добре във вашият багаж.

Камерите са също рискови устройства

Смартфонът и лаптопът не са единствените устройства, които могат да събират вашите данни. Оказва се, че вече на пазара съществуват дигитални камери, които автоматично качват направените снимки във вашият онлайн акаунт. Ако наскоро сте си купили подобно модерно устройство, ви съветваме да изключите тази функция, а ако не можете да се справите се обърнете към техническата поддръжка на марката фотоапарати, за да ви обяснят, как най-добре да защитите вашите данни.

Проверете вашите настройки за сигурност, преди да споделяте снимките от ваканцията

Най-голямото изкушение, след завръщането от ваканция, е веднага да качите вашите снимки, за да се похвалите пред приятелите. Препоръчваме ви преди това да отделите минута и да проверите настройките на сигурността на вашия акаунт, преди да споделите вашите снимки. Тези снимки, на които пиете шотове текила покрай басейна могат да попаднат в информационния поток на вашия бъдещ работодател, което може да ви стори лоша услуга.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове