10 фрази, които издават некадърния шеф

10 фрази, които издават некадърния шеф - картинка 1

Има моменти, когато всички се замисляме – що за хора са нашите началници?

Има моменти, когато всички се замисляме – що за хора са нашите началници? Наистина ли са компетентни и ще бъде ли собствената ни работа успешна под тяхно ръководство? Ще ни помогнат ли в кариерата, или ще ни спънат – било поради лична амбиция, било поради некадърност?

Тези въпроси са особено трудни, защото служителите не виждат всичко, което прави началникът им, и рядко са в течение за всичките му задължения и активности.

Как тогава да разпознаем бездарния ръководител? Сайтът КМ предлага десет фрази, които издават дълбоко затаената некадърност.

1. „Не ви плащат, за да мислите“

А за какво плащат тогава? Особено на хората, които са наели, за да вършат неща, малко по-сложни от почистването на офиса? Можем да преведем тази фраза така: „Не ми харесват разсъжденията ви, защото изобщо не обичам, когато околните са по-умни от мен!“.

2. „Това е твой личен проблем“

На никого не му пука, че ти е потекла кръв от носа и трябва да отидеш на лекар, или че се налага да вземеш детето от детската градина, ясно? Разбира се, всичко се случва – понякога началникът наистина не е длъжен да ви решава личните проблеми. По-лошото е друго – тази фраза е много любима на мениджърите, които само преди няколко месеца едва ли не ви целуваха ръцете, за да отложите отпуска си заради провалящия се проект. Или ви звъняха, за да ви карат с приятни обещания за бъдещето ви да работите в почивните дни, за да им помогнете. Другия път не забравяйте да си изключите телефона. Нека директорът сам се оправя с личните си проблеми.

3. “Това е работа и никой не ви е обещавал, че ще бъде интересно“

Вярно, повечето от нас не работят в цирка. И за мнозина работата носи първо пари, а чак след това радост. Лошите мениджъри от цял свят обаче се отличават с това, че не умеят да разпределят работата така, че всеки да получи нещичко, което да му е поне малко интересно. На тях дори не им се струва, че са длъжни да мислят за такива глупости.

4. “Имам и други подчинени, освен теб“

Ако сте в армията и чуете това от командира, който трябва да се оправя с няколкостотин бойци, всичко е наред. Но ако сте в офиса и тези думи се изплъзнат от устата на мениджъра ви, значи този човек не се справя със собствената си работа и не смогва да следи какво върши всеки. Може би и сам не се досеща за това. А може би просто го мързи.

5. “Ще разгледам този въпрос“

Това е казал още прародителят на лошите мениджъри, докато слизал от дървото. Началникът иска да каже, че нищо не разбира от предложението ви, но не му се ще да си признае, за да не го помислят за глупак. Когато чуете такъв отговор, може да се сбогувате с идеята си – в най-добрия случай шефът ще я представи като своя собствена, след като я обмисли.

6. “Не ме интересува какви задачи имаш – сега ти възлагам нещо друго“

Това е все едно, че ви казват: „Захвърляш преките си задължения и почваш да зачистваш кризата, която току-що ми се случи“. Фразата е признак за това, че вашият лош мениджър не разбира един прост факт: всички задачи в организацията са свързани помежду си и балансът зависи от това всеки да се грижи за своите отговорности. Вашият началник нарушава законите на физиката – нещата, които не сте свършили навреме заради него или нея, скоро ще се върнат като бумеранг и ще ви причинят куп проблеми. Именно на вас, не на него.

7. “Не определям аз правилата. Само следя те да се спазват“

Това е бойният вик на лошите мениджъри от типа бюрократи-досадници или подмазвачи-кариеристи, които са готови да реализират всяка глупост, спусната отгоре, стига това да им помага да си запазят топло мястото, а живота - безоблачен. За всички е ясно, че правилата са създадени, за да правят живота и работата по-добри, а не обратното. На тях това май не им е ясно, или просто не им се замисля. Началникът често е длъжен да дава на подчинените си конкретни за ситуацията насоки, не само да се измъква, за да не му се налага да размърда мозъка си.

8. „Ако тази работа не ти харесва, бързо ще ти намеря заместник“

Това е популярният метод за управление, базиран на страха. Можем да преведем тази фраза съвсем точно така: „Ако не слушкаш, ще се наказваме“. Напълно възможно е заканата да бъде изпълнена, ако се разбунтувате, така че по-добре започнете да се оглеждате за нещо ново.

9. “Винаги сме правили така“

Дали изобщо има човек, който не е чувал това в работата си? Никой не обича да променя статуквото и навиците, а и наистина това не трябва да става всяка седмица. Повечето компании са успешни, защото са усъвършенствали определени процедури на работа и са ги превърнали в рутина. Лошото е друго – ако действително има проблем, който може да бъде решен с някаква промяна, а началникът не разбира защо или просто не иска да слуша, значи нещата не вървят добре. И едва ли ще тръгнат някога – за него комфортът явно е по-важен от всичко.

10. “Не виждаш ли какво става в тая държава? Радвай се, че въобще имаш работа“

Способните, енергични, грамотни професионалисти винаги се търсят, каквото и да става в „тая държава“. Ако сте такива, а вашият мениджър ви отправя такива завоалирани заплахи, значи в тази фирма не виждат и не ценят вашите качества. А животът е твърде кратък, за да работите за подобни хора, нали?

източник: obekti.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове