10 хил. гърци се надигнаха срещу парламента

10 хил. гърци се надигнаха срещу парламента - картинка 1

В замяна получиха сълзотворен газ от полицията

Гърция е парализирана от 48-часова обща стачка. Стачката с масови демонстрации е провокирана от факта, че правителството е внесло за гласуване спорния проектозакон по експресната процедура, определена от опозиция и синдикати като преврат.

От тази сутрин пристанищните работници са блокирали портовете. Морският транспорт към островите е прекратен напълно до вторник, съобщава кореспондентката на БНР в Гърция.

По нейна информация с извънредни фериботи туристическите агенции са успели да върнат част от туристите през нощта. Други търсят самолетни връзки.

Припомняме, че 500 български туристи са блокирани на остров Санторини. Част от тях са настанени в хотел, стопанисван от българка. Нашенците ще могат да отплават най-рано в 6.00 часа във вторник.

До сблъсъци между полиция и протестиращи се е стигнало по време на протеста пред парламанта в гръцката столица Атина, предадоха световните информационни агенции. 

Участниците са замеряли органите на реда със запалителни бомби и други предмети, на която полицията е "отговорила" със сълзотворен газ. 

Около 10 000 души се включиха в демонстрацията, организирана от синдикат. Според някои агенции, те са били 15 000, като се цитират данни на полицията.

Свиканата по призив на синдиката „Адеди“ демонстрация се провежда, докато депутатите се подготвяха да гласуват спорен закон за пенсионната реформа и увеличаване на данъците.

Управляващата коалиция трябва да разчита само на своите депутати, за да бъдат приети промените, защото цялата опозиция е против закона. Приемането на мерките са необходимо условие за по-нататъшната подкрепа на международните кредитори на Гърция.

Хората са недоволни заради очакваното повишаване на данъци и орязване на пенсии. 

Гръцкият парламент одобри тази нощ спорната пенсионна и данъчна реформа, предадоха световните агенции.
Пакетът, необходим за получаване на нови помощи от международните кредитори на Гърция ЕС и МВФ, мина със 153 гласа "за" при 143 "против".


Новата серия реформи бе подкрепена от всички 153 депутати от управляващата коалиция, която включва крайнолявата партия СИРИЗА и суверенистката "Независими гърци". Опозиционните партии без изключение гласуваха против.


Реформата включва намаляване на най-високите пенсии, сливане на множеството осигурителни фондове и увеличаване на осигурителните вноски, както и на данъци, най-вече за хората със средни и високи доходи. Законът, озаглавен "Единна система за социално осигуряване, реформа на пенсионната система и регулиране на данъка върху доходите", предвижда още постепенна ликвидация на професионалните осигурителни фондове и въвеждане на акцизи върху редица стоки. Целта е гръцката държава да спести 5,4 милиарда евро - условие, поставено от Европейския съюз и Международния валутен фонд за получаване на следващия транш от помощта за страната.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове