10 култови автомобилни реклами, които ни обещаха бъдещето (Видео)

10 култови автомобилни реклами, които ни обещаха бъдещето (Видео) - картинка 1

Още през 50-те в General Motors са мечтаели за автопилот

Всички ние сме свикнали да гледаме към бъдещето. На темата са посветени десетки филми, а гледането им след години е изключително любопитно, защото ни позволява да надникнем във фантазията на хора, които изобщо не са подозирали какво ги очаква. Точно както ние не подозираме какво ще се случи след 50-60 години. И докато чакаме полицаите да се превърнат в роботи, а телевизията да стане холограмна, имаме възможността да се усмихнем ехидно на това, което режисьори и писатели са смятали за постижимо.

Този път, оставяйки киното настрана, обръщаме поглед към друго изкуство - рекламата. Представяме ви 10 култови реклами, подбрани от automedia.investor.bg, които ни обещаха светло и изпълнено с футуристични гледки бъдеще. Някои от тях познаха, други се оказаха много далече от реалността.


10 култови автомобилни реклами, които ни обещаха бъдещето (Видео)
 
Winton Motor Carriage
 
Оттук започва всичко: идеята за моторизирана карета някога е била смела и футуристична. За какво ни е кон, когато можем да разчитаме на машина? Основана през 1897 г., компанията Winton e една от първите автомобилни фирми в Щатите. Първият й модел е продаван за 1000 долара, което се равнява на 26 000 долара днешни пари. Доста солена цена, за да се лишиш от възможността да гледаш конската опашка.


 

 
Chevrolet
 
Десетилетието, което ни даде Chrysler Airflow и търговските полети, ни даде също така аеродинамиката. Радикалната тогава идея, че може би е редно колите да спрат да изглеждат като хладилници, което евентуално ще подобри тяхното представяне на пътя. В този клип, режисиран от небезизвестният Джим Хенди, става ясна ползата от аеродинамиката и въздушното съпротивление чрез примери от природата, птиците и информативни научни експерименти. Впоследствие аеродинамиката поставя в рамки автомобилния дизайн през 20-и век.


 

 
Davis Divan
 
Гари Дейвис се връща от войната с мечтата да построи кола и да се включи в следвоенния пазарен бум. Защо не нещо, вдъхновено от авиацията и стъпило върху три колела, позволяващи 360-градусов пирует посредата на улицата. Резултатът е прототипът Davis Divan, който предизвиква истински фурор и принуждава своя създател да поеме на медийно “турне”. Дейвис се появява в различни вестници, телевизии и е гост на десетки събития, на които разказва за радикалния си автомобил. Основните преимущества на Divan са ниският разход на гориво, четириместният интериор и улесненото успоредно паркиране. Davis Divan може да бъде каран дори по влакови релси. За съжаление Дейвис е осъден за измама и не успява да завърши започнатото. Все пак от автомобила са произведени 17 прототипа.


 

 
Citroën DS
 
Когато дебютира през 1955 г. Citroën DS e истинско събитие: космически кораб и най-модерният автомобил, който следвоенният свят някога е виждал. Най-интересната част от колата безспорно е нейното хидропневматично окачване, което французите се опитват да обяснят в този странен, но все пак информативен клип, в който е даден пример с риба, завързана за балони. Видеото акцентира и върху завиващите фарове на DS - екстра, което се налага на пазара много години по-късно.


 

 
GM Firebird II
 
През 1976 г. хората е трябвало да притежават автомобили с реактивни двигатели. Като този GM Firebird II, в който влизаш заедно със семейството си, свързваш се с контролната кула по радиото, програмираш маршрута си, настройваш автопилота и поемаш по магистралата, без да трябва да правиш нищо останало. Поне това е бил сценарият на този промоционален клип, създаден през 1956 г.
 


10 култови автомобилни реклами, които ни обещаха бъдещето (Видео)
 
Dale
 
По време на петролната криза в Щатите, се появява нуждата от интересен и в същото време икономичен автомобил, който да изстреля обикновения човек в бъдещето. Запознайте се с първия в света “Автомобил от космическата ера”, както поне твърди брошурата му. Жълт е на цвят и има три колела и купе от фибростъкло, но по-важното е друго - Dale реализира разход от 4 л/100 км и развива максимална скорост от 137 км/ч. За всичко това е виновен мотоциклетен двигател на BMW. В днешни пари Dale е струвал под 9000 долара. За съжаление, човекът, седящ зад проекта - Лиз Кармайкъл - натрупал 30 млн. долара инвестиции, но отлетял с парите, а после бил замесен в съмнително убийство и проектът пропаднал.


 

 
Corvette
 
Носталгията по 80-те ясно се забелязва в клипове като този. В случая става въпрос за реклама на четвъртото поколение на Chevrolet Corvette - автомобил, който на практика възражда близо 20-годишен дизайн. Моделът има всичко, за което тогавашният човек е мечтаел - компютри, течно-кристални дисплеи, механична скоростна кутия с електронен актуатор, четири високоговорителя и много други. През 80-те електрониката е всичко. 

 
Oldsmobile Aerotech
 
Oldsmobile Aerotech и неговият 4-цилиндров турбо двигател развиват максимална скорост от 431.11 км/ч и павират пътя към бъдещето, в което ще разполагаме с 2.0-литрови турбо двигатели. Пророчеството се оказва вярно, сега на пазара в Европа има десетки автомобили с такъв двигател. 

 
Pontiac Stinger
 
Активният начин на живот вдъхновява Pontiac, които през 90-те инвестират 2 млн. долара в разработката на този прототип, който според рекламата ще донесе забавление на цялото семейство. Автомобилът предлага безключово влизане в интериора, централна конзола, ориентирана към шофьора, седалки с възможност за индивидуализация, радио касетофон, прахосмукачка, маркуч, къмпинг фурна и пикник маса - дори врата, в която е скрита машина за лед. Всичко това играе ролята на предшественик на забавните двуврати SUV модели като Isuzu  Amigo, Suzuki X90, Honda Element и Pontiac Aztek. 

 
BMW i8

Един от най-смелите автомобили в наши дни безспорно е BMW i8. Електрическото спортно купе от Мюнхен изглежда и се държи като кола от бъдещето - той има отварящи се нагоре врати, изключително нисък профил и осеяно с дисплеи табло. Дали в близко бъдеще всички ще караме такива коли?

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове