10 любопитни факта за Виетнам

10 любопитни факта за Виетнам - картинка 1

През вековете територията, наричана днес Виетнам, е имала много различни имена: Ванланг, Ъолак, Вансуън, Дайковиет

Автор: Юлиян Лазаров за 10te.bg

Рай за туристите, перлата на Азия, рожбата на Дева Мария и Дракона – това са само част от определенията за едно от най-вълшебните места в света – Виетнам. Страната се намира в източния край на полуостров Индокитай и граничи с Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море.

През вековете територията, наричана днес Виетнам, е имала много различни имена: Ванланг, Ъолак, Вансуън, Дайковиет. Сегашното наименование на страната, става официално през 1804 година, когато е утвърдено от император Гиълон. През 1839 година император Минман отново преименува държавата на Дайнам (Велик Юг), но след възстановяването на независимостта през 1945 година отново е прието името Виетнам.

Днес Виетнам е една от най-привлекателните туристически дестинации. Древна история, екзотични плажове, нетрадиционна кухня, не е учудващо, че страната лесно печели симпатиите на чужденците. Ето 10 любопитни факта за това райско кътче, които ще ви изненадат.

Първите в света бързи срещи…

10 любопитни факта за Виетнам

…се зараждат именно във Виетнам, въпреки че никой не може да определи точно кога се е случило това. „Пазарът за любов“ съществува като обичай сред местните планински племена от векове. Този традиционен начин за търсене на партньор се практикува във Виетнам много преди високоскоростните флиртове да станат модерни в Европа и САЩ.

Две роли

10 любопитни факта за Виетнам

Виетнам е едновременно най-големият вносител и най-големият износител на кашу в света. Производството на ядките е огромно, но почти цялата продукция се изнася, която пък налага внос на кашу.

Три от най-опасните гозби

10 любопитни факта за Виетнам

Три традиционни виетнамски ястия претендират за титлата най-опасни в света. Това са „деликатесите“ пилешки зародиши в черупката, супа от сурова патешка кръв, тинктура върху насекоми и отровни змии. И ако пилешкият ембрион е просто гнусен, а змийската отрова може да бъде неутрализирана от алкохола в ястието, то паразитите в суровата кръв от патица могат да причинят доста опасни болести.

Четвъртата най-разпространена фамилия

10 любопитни факта за Виетнам

Повече от една трета от населението на Виетнам носи фамилното име Нгуен. Фамилията е четвъртата най-разпространена в света. Няма да повярвате, но дори в англоезична Австралия всеки седми жител носи фамилно име Нгуен.

Пет балсамирани лидери

10 любопитни факта за Виетнам

Виетнамският революционер, министър-председател и президент на страната Хо Ши Мин е един от петимата съвременни политически лидери, чието тяло е било балсамирано и изложено на показ след смъртта му. Въпреки волята на Хо Ши Мин да бъде кремиран, неговото тяло е изложено в музей в Ханой.

Шест тона – шест различни думи

10 любопитни факта за Виетнам

Виетнамската азбука има 29 букви, но за всяка сричка в думата има и шест различни тона, които могат да променят коренно смисъла на израза.

Седем етажа

10 любопитни факта за Виетнам

Традиционният виетнамски дом може да се издигне до цели седем етажа. Звучи като изключително луксозно имение, но това не е така. Поради липсата на място, виетнамците изграждат т.нар. къщи-тръби – високи и много тесни конструкции. Обикновено на първия етаж се намира работно помещение, на втория е кухнята и възрастните членове на семейството, на третия, четвъртия и петия етаж са младите семейства в рода, на шестия има склад, а на седмия – на самия покрив е мястото за молитви.

Осем години

10 любопитни факта за Виетнам

 

Макар Виетнам да е страна с тропически климат с много слънце и висока влажност, валежите там не са изключение. В северните планински райони на страната се случва да превали и сняг, но много рядко – веднъж на осем години.

Девет дни в пещера

10 любопитни факта за Виетнам

Горе-долу толкова ще ви трябват да разгледате обстойно най-голямата пещера в света – Шондонг. Пещерата е дълга повече от 6 километра, с участъци достигащи 200 метра височина и 150 метра ширина. Пещерата, открита едва през 2009 година, е толкова голяма, че си има собствена река, плажове, джунгла и дори климат.

Десет процента от произведеното кафе…

10 любопитни факта за Виетнам

Виетнам е най-големият износител на кафе в света, след Бразилия. Въпреки това консумацията на ободряващата напитка е изключително ниска – едва 10% от произведеното там кафе се консумира от местното население.

 
/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове