10 начина да го хванеш, че лъже

10 начина да го хванеш, че лъже - картинка 1

Откровен ли е с теб твоят любим човек?

Нека поиграем на експерти по лъжата, като в сериала „Излъжи ме“, и да опитаме да прочетем какво мисли по езика на тялото му и маниерd му на говорене. Разбира се, във всичко това има елемент на случайност (като при точка 7). Може би, точно в този момент го е засърбял носът, раздразнило му се е гърлото и устатата му е пресъхнала. Но, ако съвпаданията са прекалено много, това вече прилича на закономерност.

1. На лъжеца му се затопля носът
Да, това наистина звучи странно, но учените действително са установили такава реакция, когато собственикът му лъже. Разбира се, носът му не расте като на Пинокио, но пък за сметка на това може да порозовее. Да хванеш приятеля си за носа, за да провериш дали той лъже, някак си не е много правилно. Може би е по-добре да се наклониш към него и нежно да го целунеш, докосвайки с бузата си носа му.

2. Краката не лъжат
Ако човек не е достатъчно откровен, той „обвива“ с единия си крак другия или прави това с крака на стола. Не е стопроцентов факт, че той те лъже в очите – може би просто нещо недоизказва или още не е готов да споделя с теб.

3. Театрална пауза
Ако ти неочаквано зададеш прям елементарен въпрос („Къде прекара нощта?“, „Изневеряваш ли ми?“), а той се забави с отговора или повтори въпроса, преди да ти отговори – това е подозрително.

4. Трудно е да се лъже в обратен ред
Ако ти се струва, че половинката ти си съчинява историята, вместо да я разказва както се е случила наистина, помоли го още веднъж да ти припомни тези събития, но в обратен ред.
Например: „Връщах се от вилата и закъсах с колата в една кална канавка. Наложи се да моля някакво момче да ме издърпа с джипа си. Когато най-накрая успяхме, аз бях кален до уши и го попитах дали му се намира парцал. Той ми подаде някаква дреха. В този момент видях, че това са женски бикини, не ми беше приятно да се бърша с тях, но ги сложих в жабката – не се знае кога ще му потрябва на друг човек парцал за нещо. Спрях на първата бензиностанция и се измих. Дори съм забравил за бикините в жабката, нямаше да се сетя, ако ти не ги беше намерила“.

 

А сега нека повтори историята, но как е сложил бикините в жабката, защото не е искал да се избърше с тях, които му е подхвърлил непознатия мъж с джипа, който му е помогнал да извадят колата от канавката, в която автомобилът е забуксувал на връщане от вилата.
А сега нека повтори историята, но как е сложил бикините в жабката, защото не е искал да се избърше с тях, които му е подхвърлил непознатия мъж с джипа, който му е помогнал да извадят колата от канавката, в която автомобилът е забуксувал на връщане от вилата.5. Принципът на доминото
Ако от стройната лъжа се извади един елемент, ще рухне цялата постройка. Щом ти си го разобличила по един от пунктовете, той вече няма да може да възстанови логичните връзки във веригата.

 

Да се върнем към предишния пример. Ако го попиташ: „Защо върху бикините няма и капка кал, щом като с другия мъж вече сте ги пипали с мръсните си ръце?“ или „Къде пък намери пълна с кал канавка на току-що ремонтираното шосе“ - той едва ли ще може бързо да съчини нови детайли, които да скрепят частите на легендата, разпадаща се пред очите ти.

6. Следи раменете му
Подозрително е, ако човек повдига раменете си (или дори само едното) в неподходящия момент – например, когато говори за нещо определено от рода на: „Ние с Иван седяхме и пиехме бира“. Лъжецът несъзнателно подлага на съмнение собствените си.


7. Ти няма да повярваш, но...
Спомни си две от сцените във филма „Ирония на съдбата“. В едната от тях Надя се опитва да подготви Иполит за срещата му с Лукашин: „Не е възможно да се повярва в това. Ти ще паднеш от смях!“ В другата Лукашин звъни на половинката си и с почти същите думи се опитва да й обясни: „Случи се нещо невероятно. Просто не е възможно да повярваш“ - казва той.

 

И в двата случая истината звучи неубедително, защото говорещият сам разбира, че това, което разказва, е глупаво. А още и защото „Ти няма да повярваш“ се използва често от лъжците.
И в двата случая истината звучи неубедително, защото говорещият сам разбира, че това, което разказва, е глупаво. А още и защото „Ти няма да повярваш“ се използва често от лъжците.

 

8. Езикът му е негов враг
Ако ти си попитала нещо и мъжът до теб моментално си облизва устните или за части от секундата изплезва език, това означава, че той мисли как да се измъкне от ситуацията.

9. Нима тези очи умеят да лъжат?

Всеизвестен факт е, че когато хващат човек в някаква неточност, той извръща глава. Затова понякога лъжците внимателно гледат в очите, за да докажат, че те нямат какво да крият. И преиграват: именно необикновено дългият и прям поглед ги издава.

10. Ръка-лице
Ръката на човек, който не казва истината, неволно се тегли към лицето. Той ту си потрива носа си, ти си разтрива очите, ту си поглажда брадата, ту си закрива устата – все едно се опитва да ти попречи да прочетеш истината по мимиките му, а лъжливите думи - излитат от устата му.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове