10 от най-култовите поп-фолк песни за купон “върху маса“

10 от най-култовите поп-фолк песни за купон “върху маса“ - картинка 1

Това са песните, поради които поп-фолк музиката е наричана чалга

Песни за купон „върху маса“… с други думи кючеци. Това са песните, поради които поп-фолк музиката е наричана чалга. Но това са и песните, които всеки фен на жанра знае и на които често щрака с пръсти. Обикновено те съдържат двусмислени и забавни текстове и заглавия като: „6 без 10“, „Тез червени домати“, „Сандокан“, „Птичи грип“ и т.н.

Това са песни, които най-често се изпълняват в заведения (кръчми) с живи оркестри, в които хората отиват да хапнат, пийнат, пийнат, пийнат още малко и да се повеселят. Най-честият сценарий минава през автентичен фолклор в началото, после малко поп-фолк, продължаваме с кючеците (когато вече всички са върху масите) и се завършва със сръбско (с разкъсване на потници и ризи).

Тези парчета могат да се чуят в поздравителните предавания по радиата и доста рядко по телевизията. В тях се залага повече на мелодията и по-малко на изпяването. Текстът пък трябва да е ненатоварващ и запомнящ се със задължително повтарящ се няколко пъти рефрен. Сред 10-те попадат едни от най-актуалните мелодии през последните години, както и няколко евъргрийна.

1. Азис - Сен Тропе

2. Оркестър Nazmi’ler – Отворко (Милионерче)

3. Тони Стораро и Джамайката – Най-добрата фирма

4. Оркестър Чака-рака – Завърти колана

5. Оркестър Кристали – Телефони

6. Сашо Роман – Оф, оф

7. Юлия Бикова и Бамзе – 300 милиона

8.  Кондьо – Доко, Доко

9. Гъмзата – Оборотна си

10. Илиян – Честит рожден ден

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове