10-те най-странни фонтана в света

10-те най-странни фонтана в света - картинка 1

Едни от първите модерни фонтани в света се появяват в Персия и Италия около XVI век

Едни от първите модерни фонтани в света се появяват в Персия и Италия около XVI век. И ако тогава те са имали чисто функционално предназначение – за къпане и миене, днес те са сложен пример за архитектура, творчески виждания и креативност, чиято основна цел е да радва човешкото око, разказват от 10te.bg.

Подобни съоръжения има почти във всеки град по света, а някои фонтани дори са се превърнали в тяхна визитна картичка. Бликащa вода, ослепителни светлини и авангардни проекти – това са съвременните фонтани.

Някои архитектурни решения обаче могат да се сторят твърде смели, дори за най-разкрепостените. Въпреки това те се радват на огромна популярност и привличат милиони туристи. Днес ви представяме 10-те най-странни фонтана в света.

10. Момчето и жабата

Канзас, САЩ

10-те най-странни фонтана в света

Фонтанът е дело на италианския скулптор Рафаело Романели. Първоначално е бил поставен на площад във Флоренция. През 1928 година американският бизнесмен Джон С. Тейлър го придобива и пренася в Канзас.

9. Кървавият фонтан

Суонзи, Великобритания

10-те най-странни фонтана в света

Освен като родно място на актрисата Катрин Зита-Джоунс, Суонзи може да се похвали и с твърде странния си кървав фонтан. Всъщност червена вода блика от фонтана само по време на честването на деня на Св. Дейвид в града.

8. Пикаещо момиченце

Брюксел, Белгия

10-те най-странни фонтана в света

Създадена като контрапункт на символа на Брюксел от ХIV век, световноизвестния Манекен Пис, фонтанът на пикаещото момиченце е дело на скулптора Дени-Адриан Дебуври. Творбата е инсталирана през 1987 година.

7. Манекен Пис

Брюксел, Белгия

10-те най-странни фонтана в света

Статуята-фонтан на Пикаещото момченце е символът на белгийската столица, сред най-известните забележителности на Брюксел. Точното време и обстоятелствата на създаването на статуята са неизвестни. Според някои сведения тя е съществувала още през XV век.

6. Висящата чешма

Винтерхур

10-те най-странни фонтана в света

Този магически фонтан се намира в технологичния парк на швейцарския град Винтерхур. Внушителната гледка на стичащата се вода от висящата във въздуха чешма привлича туристи от цял свят.

5. Жени под чадъри

10-те най-странни фонтана в света

Само може да гадаем за какво си говорят тези жени, събрали се под своите чадъри.

4. Фонтанът на Нептун

Болоня, Италия

10-те най-странни фонтана в света

Фонтанът на Нептун е построен през 1566 г. от Томазо Лорети. Намира се на площад “Нетуно” в Болоня, Италия. На върха на фонтана, очаквано се намира богът на морето. Но фонтанът включва още ангели, делфини и скулптури на 4 жени в неприлични пози.

3. Повръщащите хора

Лондон, Англия

10-те най-странни фонтана в света

Тези фонтани се намират в Лондон и са дело на Клаус Уебер, който се самоопределя като „фонтанен артист“.

2. „Нацията насаме завинаги“

10-те най-странни фонтана в света

„Нацията насаме завинаги“ е създадена от скандалния чешки скулптор Давид Черни през 2002 година и е трябвало да бъде инсталирана за постоянно на покрива на Пражкия национален театър. Това така и не се случва, заради опасения, че може да обезпокои посетителите на театъра.

1. Две пикаещи момчета

Прага

10-те най-странни фонтана в света

Фонтанът, представляващ бронзова скулптура на две мъжки фигури, които уринират над картата на Чехия отново е дело на най-скандалният съвременен чешки скулптор Давид Черни. Намират се пред музея на писателя Франц Кафка в чешката столица Прага.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове