10-те най-странни фонтана в света

10-те най-странни фонтана в света - картинка 1

Едни от първите модерни фонтани в света се появяват в Персия и Италия около XVI век

Едни от първите модерни фонтани в света се появяват в Персия и Италия около XVI век. И ако тогава те са имали чисто функционално предназначение – за къпане и миене, днес те са сложен пример за архитектура, творчески виждания и креативност, чиято основна цел е да радва човешкото око, разказват от 10te.bg.

Подобни съоръжения има почти във всеки град по света, а някои фонтани дори са се превърнали в тяхна визитна картичка. Бликащa вода, ослепителни светлини и авангардни проекти – това са съвременните фонтани.

Някои архитектурни решения обаче могат да се сторят твърде смели, дори за най-разкрепостените. Въпреки това те се радват на огромна популярност и привличат милиони туристи. Днес ви представяме 10-те най-странни фонтана в света.

10. Момчето и жабата

Канзас, САЩ

Фонтанът е дело на италианския скулптор Рафаело Романели. Първоначално е бил поставен на площад във Флоренция. През 1928 година американският бизнесмен Джон С. Тейлър го придобива и пренася в Канзас.

9. Кървавият фонтан

Суонзи, Великобритания

Освен като родно място на актрисата Катрин Зита-Джоунс, Суонзи може да се похвали и с твърде странния си кървав фонтан. Всъщност червена вода блика от фонтана само по време на честването на деня на Св. Дейвид в града.

8. Пикаещо момиченце

Брюксел, Белгия

Създадена като контрапункт на символа на Брюксел от ХIV век, световноизвестния Манекен Пис, фонтанът на пикаещото момиченце е дело на скулптора Дени-Адриан Дебуври. Творбата е инсталирана през 1987 година.

7. Манекен Пис

Брюксел

Статуята-фонтан на Пикаещото момченце е символът на белгийската столица, сред най-известните забележителности на Брюксел. Точното време и обстоятелствата на създаването на статуята са неизвестни. Според някои сведения тя е съществувала още през XV век.

6. Висящата чешма

Винтерхур

Този магически фонтан се намира в технологичния парк на швейцарския град Винтерхур. Внушителната гледка на стичащата се вода от висящата във въздуха чешма привлича туристи от цял свят.

5. Жени под чадъри

Само може да гадаем за какво си говорят тези жени, събрали се под своите чадъри.

4. Фонтанът на Нептун

Болоня, Италия

Фонтанът на Нептун е построен през 1566 г. от Томазо Лорети. Намира се на площад “Нетуно” в Болоня, Италия. На върха на фонтана, очаквано се намира богът на морето. Но фонтанът включва още ангели, делфини и скулптури на 4 жени в неприлични пози.

3. Повръщащите хора

Лондон, Англия

Тези фонтани се намират в Лондон и са дело на Клаус Уебер, който се самоопределя като „фонтанен артист“.

2. „Нацията насаме завинаги“

„Нацията насаме завинаги“ е създадена от скандалния чешки скулптор Давид Черни през 2002 година и е трябвало да бъде инсталирана за постоянно на покрива на Пражкия национален театър. Това така и не се случва, заради опасения, че може да обезпокои посетителите на театъра.

1. Две пикаещи момчета

Прага

Фонтанът, представляващ бронзова скулптура на две мъжки фигури, които уринират над картата на Чехия отново е дело на най-скандалният съвременен чешки скулптор Давид Черни. Намират се пред музея на писателя Франц Кафка в чешката столица Прага.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове