106 години от началото на Арменския геноцид

106 години от началото на Арменския геноцид - картинка 1

Едно от най-големите престъпления на ХХ-ти век

Със започналите на 24 април 1915 г. арести на стотици арменски интелектуалци, предимно в столицата Цариград и тяхното избиване малко след това, се слага началото на първия етап от изтребването на арменското население. Впоследствие разпръснатите по света арменци започват да отбелязват 24 април като Ден на възпоменаване на паметта на жертвите на арменския геноцид.

При започването на Първата световна война в стремежа си да запази останките от отслабената Османска империя, младотурското правителство възприема политиката на пантюркизъм - създаване на огромна тюркска империя, която, простирайки се до Китай, би обединявала всички тюркоезични народи от Кавказ и Средна Азия. Планът предвижда турцизиране на всички национални малцинства. Арменското население се разглежда като основно препятствие при осъществяването на този план.

Макар че геноцидът е бил планиран още през 1911-1912 г., младотурците използват началото на Първата световна война като удобен повод за неговото осъществяване.

В навечерието на Първата световна война в Османската империя живеят повече от два милиона арменци. Около милион и половина от тях са избити в периода 1915-1923 г.

Останалите са насилствено помохамеданчени или намират убежище в други страни.

Вторият етап от осъществяването на арменския геноцид е свързан с мобилизацията на близо 60 хиляди арменци в турската армия, които малко по-късно са обезоръжени и избити.

Третият етап на геноцида е белязан от убийствата на жени, деца и старци, от депортирането им към Сирийската пустиня. По време на депортацията стотици хиляди са избити от турски войници и полицаи или от кюрдски разбойнически банди, други измират от глад и болести по пътя.

Хиляди жени и деца са насилени. Десетки хиляди са насилствено помохамеданчени.

Репресиите принуждават хиляди арменци да бягат. Те намират подслон в България и Франция.

И още:

1479 г. пр.н.е. - Тутмос III става фараон на Египет.
1184 г. пр.н.е. - Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания).
1771 г. - 85-метрово цунами връхлита японския остров Ишигаки.
1792 г. - Французинът Клод-Жозеф дьо Лил съчинява музиката и текста на Марсилезата - химн на Франция от 1795 г.
1877 г. - Светият синод избира за български екзарх Йосиф I.
1877 г. - Начало на Руско-турска война (1877-1878): Руският император Александър II с манифест обявява война на Османската империя.
1884 г. - Канцлерът на Германия Ото фон Бисмарк обявява немско владичество върху територията на днешна Намибия, което е начало на германската колониална империя.
1895 г. - Джошуа Слоам започва първото самостоятелно околосветско плаване с яхта.
1907 г. - Основан е египетският футболен клуб Ал-Ахли
1915 г. - С ареста и депортирането на стотици видни арменци в Константинопол (днес Истанбул) започва Арменския геноцид в Османската империя.
1916 г. - Започва Великденското въстание в Дъблин, което цели отделяне от Великобритания и създаване на ирландска република.
1941 г. - Принц Нородом Сианук става крал на Камбоджа.
1953 г. - Уинстън Чърчил е ръкоположен за рицар от кралица Елизабет II.
1967 г. - Съветският космонавт Владимир Комаров загива при приземяване на Союз 1, след като парашутът на капсулата отказва да се отвори (Комаров е първият човек, загинал по време на мисия в космоса).
1968 г. - Мавриций става член на ООН.
1970 г. - Китайската народна република извежда в орбита първия си изкуствен спътник Дун Фан Хун I.
1970 г. - Гамбия е обявена за република.
1981 г. - Демонстриран е първият персонален компютър - IBM PC.
1984 г. - Apple Computer представят своя преносим компютър Apple IIc.
1990 г. - Космическият телескоп Хъбъл е изстрелян с помощта на космическата совалка Дискавъри.
1995 г. - Международният наказателен трибунал за бивша Югославия посочва босненския сръбски лидер Радован Караджич и двама от неговите високопоставени помощници като заподозрени във военни престъпления.
2004 г. - След 18-годишно действие САЩ отменят икономическото си ембарго над Либия, като резултат от демонстрираното желание на Либия за съдействие при премахваненето на оръжията за масово унищожение.
2005 г. - Кардинал Йозеф Рацингер е избран за 265-я папа под името Бенедикт XVI.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове