12 арестувани в района на "Плиска"

12 арестувани в района на "Плиска" - картинка 1

Задържаните са афганистанци. Предупреждението за опасност било заради любовна разправия

9/Столичната полиция е арестувала 12 души в района на хотел "Плиска", съобщиха за OFFNews от СДВР. Арестът е станал днес около 10.00 часа сутринта. По първоначални данни задържаните са афганистанци, но самоличността и произходът им тепърва ще се установяват. От СДВР отказаха да коментират дали арестите имат връзка с информацията за терористична заплаха в района.

От полицията по-късно уточниха пред OFFNews, че

става въпрос за нелегални имигранти, които са отведени в близкото районно управление

заедно с шофьора на бус, който ги превозвал.

Около 10.00 часа тази сутрин столични полицаи опитали да спрат „Фолксваген Шаран“ за проверка. Шофьорът обаче не спрял и избягал. Незабавно били предприети заградителни действия. След кратко преследване бусът бил спрян и, въпреки оказаната съпротива от страна на водача, полицейските служители проверили колата. В нея открили 12 мъже, които обяснили че са от Афганистан, уточниха от полицията.

Шофьорът на микробуса е 58-годишен мъж от София, криминално проявен и осъждан.

Продължава работа по установяване на самоличността и произхода на чуждите граждани и изясняване на всички факти около случая.

Арестът идва на фона на информацията, с която американското посолство в София предупреди граждани на САЩ да избягват района и градския транспорт, преминаващ в района. От МВР потвърдиха, че е имало сигнал, който е проверен. Според ДАНС пък става въпрос за "любовен конфликт" между "българин и чуждестранен гражданин". В съобщение на контаразузнаването, разпространено по-рано днес, се посочва:

Държавна агенция „Национална сигурност”

не разполага с конкретни и достоверни данни за пряка терористична заплаха

по отношение на Република България и нейни задгранични представителства. Конкретният сигнал за възможен терористичен акт в София, в близост до хотел „Плиска”, е проверен и по категоричен начин е установена липса на заплаха. Отчита се запазването на рисковете за националната сигурност, свързани с наблюдавания общ ръст на тероризма в световен мащаб.

 

В изпълнение на законовите си функции ДАНС, съвместно с МВР и останалите министерства и ведомства, изпълнява законовите си задачи и ангажиментите си по Националния план за противодействие на тероризма в Република България.

Чрез действащия в ДАНС Национален контратерористичен център се осъществява непрекъснато взаимодействие със структури от сектора за сигурност и обществен ред в страната и с партньорските служби в непрекъснат режим.

Информацията за готвен атентат в района на кв.”Изток” е дошла след сигнал на телефон 112 и се е оказала резултат от

неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин.

Това е докладвал председателят на ДАНС Димитър Георгиев на премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.  По-рано днес главният секретар на МВР обяви, че сигналът е проверен и не е открита опасност за гражданите.

„Няма реална опасност за гражданите и гостите на София. Запознат съм в детайли с проверката на българските служби. Сигналът е с ниска степен на опасност, но в ситуацията, в която се намираме, сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха.

Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги”, коментира Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра си.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове