13-годишен откри съкровището на Харалд Синия зъб

13-годишен откри съкровището на Харалд Синия зъб - картинка 1

Това е най-голямото откритие на сребърни монети от времето на Харалд Синия Зъб и това го прави особено значимо

13-годишно момче откри съкровище в нива на германския остров Рюген. Според специалисти става дума за голямо количество сребърни монети и съдове от 10-и век, напечатани от първия християнски североневропейски крал Харалд Синия зъб.

Викингът е известен в цял свят и до днес заради името, което е дал на дигиталната услуга Bluetooth. Знакът за свързване чрез блутут на мобилните телефони пък представляват инициалите на името му, изписани с руни.

Съкровището е открито в нива от около 400 квадратни метра в местността Шапроде. В него освен монети и съдове има и гривни, перли, диадеми, чук на бога Тор, пръстени.

Открил го е ученикът Лука Малашниченко още през януари. Той обикалял с метален детектор из острова заедно с хоби археолога Рене Шьон. Момчето се интересувало от викинги и изучавало всичко за тях. Първоначално помислило, че детекторът му е засякъл фолио от нечия закуска, но при по-внимателно вглеждане, установил, че в пръстта се подават монети. Приятелят му археолог се обадил в местния музей и съкровището било извадено внимателно. „Това беше находката на живота ми“, заявява той пред медиите.

„Това е най-голямото откритие на сребърни монети от времето на Харалд Синия Зъб и това го прави особено значимо“, коментират експерти.

Викингът Харалд Синия Зъб се смята за създател на датското кралство, който въвежда християнството и обединява отделните племена.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Какво очаквате от българското председателство на Съвета на ЕС?

Управляващите ще използват повода да се хвалят.

56.52%

Българското кое?

26.09%

Опозицията ще използва повода да прояви активност.

8.70%

Ще "валят" медийни скандали - у нас и в чужбина.

8.70%

Бълагрия ще придобие сериозен авторитет на международната сцена.

0.00%

Блогове