13-годишен откри съкровището на Харалд Синия зъб

13-годишен откри съкровището на Харалд Синия зъб - картинка 1

Това е най-голямото откритие на сребърни монети от времето на Харалд Синия Зъб и това го прави особено значимо

13-годишно момче откри съкровище в нива на германския остров Рюген. Според специалисти става дума за голямо количество сребърни монети и съдове от 10-и век, напечатани от първия християнски североневропейски крал Харалд Синия зъб.

Викингът е известен в цял свят и до днес заради името, което е дал на дигиталната услуга Bluetooth. Знакът за свързване чрез блутут на мобилните телефони пък представляват инициалите на името му, изписани с руни.

Съкровището е открито в нива от около 400 квадратни метра в местността Шапроде. В него освен монети и съдове има и гривни, перли, диадеми, чук на бога Тор, пръстени.

Открил го е ученикът Лука Малашниченко още през януари. Той обикалял с метален детектор из острова заедно с хоби археолога Рене Шьон. Момчето се интересувало от викинги и изучавало всичко за тях. Първоначално помислило, че детекторът му е засякъл фолио от нечия закуска, но при по-внимателно вглеждане, установил, че в пръстта се подават монети. Приятелят му археолог се обадил в местния музей и съкровището било извадено внимателно. „Това беше находката на живота ми“, заявява той пред медиите.

„Това е най-голямото откритие на сребърни монети от времето на Харалд Синия Зъб и това го прави особено значимо“, коментират експерти.

Викингът Харалд Синия Зъб се смята за създател на датското кралство, който въвежда християнството и обединява отделните племена.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове