13 компании се борят за АЕЦ Белене, седем искат да са стратегически инвеститор

13 компании се борят за АЕЦ Белене, седем искат да са стратегически инвеститор - картинка 1

И Северна Македония със заявление за миноритарен дял и изкупуване на енергия

13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”, обяви енергийният министър Теменужка Петкова.

 

Подадено е заявление и от НЕК на Северна Македония за придобиване на миноритарен дял и дългосрочно изкупуване на енергия. 

7 от компаниите искат да кандидатстват като стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", 2 са за участие в проекта за доставка на оборудването и структурата по осигуряване на финансиране и 4 са заявления, които съдържат информация за миноритарен дял и закупуване на електрическа енергия. 

Седемте компании са "ИПК и УП ЕООД" България, "Росатом" чрез дъщерна компания, "Бектрон Карлсруе", Консорциум "Електроцентрала Белене", Китайската компания CNNC, Корейската хидроатомна корпорация и Консорициум АЕЦ "Белене".

След 3 месеца трябва да е готова кратката листа за стратегически инвеститор. 

 

Двете компании, които имат желание да участват в доставката на оборудването и да вземат участие в структурата на финансирането на проекта, са "Фраматом" и Дженерал електрик". Участниците, подали четири заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял освен Северна Македония, са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution и Energomont.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене“ е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове