15 май: Световен ден на климата

15 май: Световен ден на климата - картинка 1

Ще спре ли глобалното затопляне на планетата?

На 15 май всяка година отбелязваме Световния ден на климата, на който вниманието е насочено към усилията на човечеството да се справи с настъпилите промени и да намали въздействието в резултат на човешката дейност. Климатът на планетата е важен природен фактор с пряко отражение върху качеството на живот. Няма незасегнат регион от глобалното затопляне, то се наблюдава в почти всички стопански сфери, повлияни са екосистемите и хората на планетата. Изменение на климата не означава просто повишение на температурите.  То включва повишаване на нивото на океаните, топене на ледниците, промяна на валежите, изменение на режима на речния отток, зачестяване на катастрофичните явления. Затова са необходими общи усилия за ограничаване на въздействието от изменението на климата върху икономиката и живота и за запазването им в състояние, благоприятно за следващите поколения.

През миналата 2016 година за първи път отбелязахме Световния ден на климата с подписаното от 175 страни, в т. ч. и България, глобално Споразумение за климата.

Целта, залегнала в Споразумението от Париж, е всички страни да намалят емисиите си на парникови газове до нива, които ще способстват ограничаването на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий.  Това историческо събитие е крачка напред в борбата с климатичните промени и проправя пътя за глобален отговор от международната общност на предизвикателствата, свързани с климатичните промени.

Споразумението беше открито за подписване до 21 април 2017 г., а след подписването му всяка страна трябва да проведе процедура за ратификация от парламента. Споразумението ще влезе в сила, когато поне 55 страни, отговорни за поне 55% от глобалните емисии на парникови газове, приключат успешно тази процедура на национално равнище.

И още от същата дата в историята:

1514 г. - Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал.
1525 г. - Приключва Селската война - народно въстание, избухнало в Европа през 1524 г.
1567 г. - Мария Стюарт, кралицата на Шотландия се омъжва за Джеймс Хепбърн, 4-и граф на Ботуел, третият ѝ съпруг, за когото е широко разпространено мнението, че е виновен за убийството на лорд Дарнли.
1648 г. - Подписан е Вестфалският мирен договор, който слага край на Тридесетгодишната война.
1701 г. - Започва Войната за испанското наследство.
1800 г. - Наполеон Бонапарт преминава Алпите и нахлува в Италия.
1867 г. - Четата на Филип Тотю със знаменосец Васил Левски преминава в България през река Дунав край Свищов.
1879 г. - Княз Александър Богориди пристига в Пловдив и поема управлението на Източна Румелия.
1892 г. - Стоян Михайловски написва стихотворението "Кирил и Методий", което през 1901 г. с музиката на Панайот Пипков става химна "Върви, народе възродени".
1918 г. - Влиза в действие първата в света въздушна пощенска служба между Ню Йорк, Филаделфия, Пенсилвания и Вашингтон.
1930 г. - Съставено е четиридесет и петото правителство на България, начело с Андрей Ляпчев.
1935 г. - Открита е първата линия на Московското метро.
1940 г. - "Макдоналдс" отваря първия си ресторант в Сан Бернардино, Калифорния.
1941 г. - Войски на Българска армия влизат в Ресен и Охрид и завземат островите Тасос и Самотраки в Бяло море.
1942 г. - Основан е Институт за български език към Българската академия на науките, който се занимава с изследване на състоянието, историята и диалектите на българския език.
1943 г. - Комунистическият интернационал е разпуснат.
1948 г. - Започва първата Арабско-израелска война.
1955 г. - Постигната е независимостта на Австрия.
1957 г. - Великобритания изпробва първата си водородна бомба на остров Рождество в Тихия океан.
1988 г. - Война в Афганистан (1979-1989): След повече от осем години воюване, Червената армия започва изтегляне от Афганистан.
1992 г. - Създадена е Националната служба по заетостта.
2008 г. - Калифорния става вторият американски щат след Масачузетс през 2004 година, който легализира еднополовите бракове.
2009 г. - Официално е открит "Музеят на тракийското изкуство" в Симеоновград от президента на България Георги Първанов, министъра на културата Стефан Данаилов в присъстивето на Техни Височества Акишино - принцът и принцесата на Япония.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове