1,5 млн. лева за чипове и камери в училищата

1,5 млн. лева за чипове и камери в училищата - картинка 1

Само в половината учебни заведения има контрол на достъпа на външни лица

9/ Общо 1,5 млн. лева ще бъдат инвестирани в системи за достъп и видеонаблюдение в 451 държавни училища, ако правителството одобри националната програма "Достъпно и сигурно училище", съобщи министърът на образованието Меглена Кунева.

От изявлението й стана ясно, че само в половината училища има качествен контрол на достъпа на външни лица.

В МОН е изготвена ясна картина какво е състоянието със сигурността в училищата в цялата страна, ясно е кои са проблемните места и там ще бъде инвестирано приоритетно, обясни Кунева. Миналата седмица тя е разпоредила на общините да затегнат мерките за сигурност в училищата. Кунева обаче уточни, че отговорността за безопасността на децата е на образователното ведомство.

От 2557 училища в цялата страна видеонаблюдение в двора има в 1456, а в двора и в сградите – в 1740. Всички училища, в които се провеждат матури са с видеонаблюдение. Общият брой на училищата в цялата страна, в които няма никакви камери е 621. Те са предимно малки училища в малки населени места. В София камери няма само в 14 училища. Броят на училищата, които са с ограничен достъп на външни лица в двора и в които дворът се заключва, е 1043.

Учебните заведения със свободен достъп на външни лица до двора е 1515.

Министърът посочи, че сред тях са и много училища, чиито дворове се използват за спорт или за разходки на майки с деца, но това трябва да става в извънучебно време.

 

 

От 2557 училища в цялата страна видеонаблюдение на двора и/или вътре в сградите има в близо 2000. Всички училища, в които се провеждат матури са с видеонаблюдение. Тези, в които няма никакво видеонаблюдение са 621 - предимно в малките населени места, а в София без камери са само 14 училища, изброи Кунева.

Повече от половината, или

над 1500 училища са със свободен достъп на външни лица до дворовете.

Сред тях са и много училища, чиито дворове се използват за спорт или за разходки на майки с деца, но това трябва да става в извънучебно време, отбеляза министърът. Останалите малко над 1000 имат огради, които се заключват.

Охрана на щат или наета фирма има също в около 1500 от българските училища, а в някои е подписан и договор със СОД.

Причина за въвеждането на новия модул "Сигурност" са зачестилите случаи на физическа агресия между ученици, родители и ученици, родители и учители, проблеми с наркоразпространението в и около училищата, както и ограничените финансови възможности на държавните училища, обясняват от министерството.

Училищата ще могат да кандидатстват с проекти, свързани с

изграждане на система за контрол на достъпа – чрез електронни карти

или физически бариери – турникети, които обаче да са съобразени с изискванията за достъпна архитектурна среда.

Министерството ще приема и проекти за изготвяне на сигнално-известителна система за охрана на сградата, паник бутон за връзка с охранителна фирма, изнесено видеонаблюдение в специализиран център на входовете, изходите, общите части на сградата, както и на прилежащите им дворове и/или спортни площадки. За това може да се отпуснат до 30 хил. лв. за един проект.

По програмата се финансират и проекти, които осигуряват достъпна среда на децата със специални образователни потребности. Общият брой деца и ученици със специални образователни потребности в държавните училища е 4164, от тях с физически увреждания са 486. Проектите са за изграждане на рампи, на адаптирани санитарни възли,асансьори и подемни платформи, както и осигуряване на маршрут до достъпен вход на сграда или съоръжение.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове