150 учени поискаха Олимпиадата в Рио да бъде отменена

150 учени поискаха Олимпиадата в Рио да бъде отменена - картинка 1
150 учени поискаха Олимпиадата в Рио да бъде отменена - картинка 2
150 учени поискаха Олимпиадата в Рио да бъде отменена - картинка 3

Вирусът Зика е сериозна опасност, съществува риск да се превърне в глобална пандемия

Повече от 150 специалисти в областта на медицината са изпратили до Международния олимпийски комитет писмо с искане за Олимпийските игри в Рио де Жанейро да бъдат отменени, преместени на друго място или поне отложени, тъй като съществува сериозна опасност спортното събитие да стане причина за глобална епидемия от заболявания, причинени от вируса Зика, предаде АП.

Те подчертават, че в Бразилия се очаква да пристигнат милион и половина чуждестранни туристи, които ще присъстват на игрите, а ако някои от тях се заразят там, ще пренесат вируса на други континенти и ситуацията може да излезе от контрол. Ситуацията може да се влоши, ако болестта започва да се разпространява в бедните страни в Африка и Южна Азия, предупреждава авторите на петицията.

Учените припомнят, че Рио де Жанейро е вторият по големина бразилски град с най-голям брой случаи на заразяване с опасния вирус, който причинява необратими увреждания на мозъка на новородени бебета.

Системата на здравеопазването в този град е силно отслабена, а епидемията се увеличава, вместо да се разсее. Препоръките от Световната здравна организация са за свикване на независима консултативна група, която ще вземе решение по въпроса.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове