155 хиляди демонстранти и 77 ареста в рамките на протестите във Франция

155 хиляди демонстранти и 77 ареста в рамките на протестите във Франция - картинка 1

Сблъсъците във Франция пораждат опасения за Евро 2016

В четвъртък протестите срещу реформата в закона за труда във Франция се засилиха с над 155 хиляди демонстранти в цялата страна, съобщава вестник L’Express, цитиран от Фокус.


77 души са били арестувани във връзка с инциденти, възникнали по време на събиранията.


10 от общо 19 атомни електроцентрали във Франция са били обсадени в рамките на протестното движение. Към обяд централите са произвеждали електричество с намалени темпове, но според електрическата компания електроснабдителната мрежа е функционирала нормално.

Евро 2016 започва след две седмици, но е трудно да си представим как в рамките на месец ще бъдат проведени 51 мача на фона на стачките в метрото, железопътния и въздушния транспорт и ожесточените протести, които се проведоха в четвъртък във Франция, коментира The Irish Times.


В осмия „ден на действие“ срещу трудовата реформа страната страдаше и от недостиг на електричество и бензин. Освен това, лидерът на комунистическия синдикат CGT Филип Мартинез призова за всеобща стачка, която може да парализира цялата страна.


Ако се съди по хаоса и сцените на насилие в четвъртък, перспективите за шампионата не са много розови.


По традиция обаче френските правителства отстъпват пред дългосрочните протести, а европейското първенство вероятно ще инжектира в икономиката 1,3 милиарда евро. Освен това престижът на Франция може да пострада неимоверно, ако шампионатът бъде отложен.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове