16 правила за къпане - на бебето, детето и тийнейджъра

16 правила за къпане - на бебето, детето и тийнейджъра - картинка 1

Колко често, как, при каква температура на водата...

Къпането, оказва се, не е толкова проста работа, а когато става въпрос за деца, е важен всеки детайл - и температурата на банята, и тази на водата, и вида на измиващия препарат...

Има си тънкости, като например тази, че най-бързо ще разберете дали температурата на водата е подходяща не като чакате термометъра във ваничката да покаже, а като топнете лакътя си в нея - там кожата е най-чувствителна. Но това е в графата "бабини" трикове, а letidor.ru описва различни правила, установени научно, които ще са в помощ на всички и най-вече - на младите родители.

1. Първото къпане е на 5-ия ден след раждането на здраво бебе. Някои неонатолози препоръчват то да се изкъпе веднага след изписването от родилния дом, за да се измият остатъците от болнична инфекция.

2. Температурата на водата е около - 35-36◦С.

3. Продължителност на къпането: в първите дни след раждането – около 2-3 минути, като постепенно увеличавате до 7-10 минути, а когато бебето поотрасне – до 20-30 минути.

4. Преди пъпчето да падне във водата се сипва слаб разтвор на калиев перманганат. Внимавайте съотношението да е точно както ви е казал вашият педиатър. Може да редувате калиевия перманганат с отвара от лайка, а по-нататък да използвате бебешки шампоан.

5. Ако кожата на детето е много суха и склонна към атопия, използвайте масло за баня, предназначено специално за новородени, без изплакване.

6. За деца с повишена възбудимост и висок мускулен тонус се препоръчват бани с подсолен разтвор на екстракт от хвойна. Такива бани успокояват нервната система и отпускат мускулите. Но, внимание! Такива бани се правят само по предписание и след консултация с педиатьр или невропатолог.

7. Главата на детето се измива веднъж седмично - но не по-често – с детски шампоан или миещо средство 2-в-1.

8. При наличие на себорейни корички е необходимо да се използват специални, предназначени за деца миещи средства, които ще помогнат да се реши проблема.

9. След къпане през първите 6 месеца е желателно върху кожата на детето да се нанся детско тоалетно мляко или крем, но не масло! След време е добре понякога вечер преди сън кожата на малкото дете да се овлажнява с подходящ хидратантен крем.

 

10. След първия месец, можете да си позволите да къпете бебето в по-голяма вана, в която има повече простор за свобода на движенията и за игри.

11. След навършване на година и половина, когато детето вече стои устойчиво на краката си, може да започнете да използвате душа, а 1-2 пъти седмично да къпете във вана.

12. Ако за къпане използвате сапуни и гелове, те трябва да са с неутрално рН - между 6 и 8, затова четете внимателно етикетите на измиващите препарати.

13. Когато детето навърши 7 години, то вече може да се къпе самостоятелно. Ще му трябва гъба – най-добре морска, а също и детски шампоан. Но главата в тази възраст е добре да се мие не повече от 2 пъти седмично.

 

14. Ако вашият малък ученик се чувства уморен, има главоболие или болки в гърба, направете му 10-дневен курс бани с подсолен разтвор на екстракт от хвойна. Такива бани успокояват нервната система, изчезват болките в мускулите и главоболието.

15. С навлизането в пубертета, към 11-ата година, кожата става по-пореста и мазна. Желателно е при къпане детето да ползва изтривалка от естествена материя, сапун и гел за душ. Косата си може да мие, когато прецени - като възрастните хора, но препоръката отново е това да става не по-често от 2 пъти в седмица.

16. В миналото са смятали, че когато детето има варицела, не бива да се къпе. Днес педиатрите казват, че по време на това заболяване е необходимо да се взема душ, но без да се използва изтривалка и подсушаването да се прави с памучна кърпа без разтриване, а само с попиване на водата с леки потупвания. Същото правило важи и когато на детето се прави манту. Мястото на убождането не трябва да се разчесва, но измиване и къпане не се забраняват.

Еми Спасова/Noviteroditeli.bg

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове