1,845 души са били преследвани сред тях и деца, за обиди срещу Ердоган

1,845 души са били преследвани сред тях и деца, за обиди срещу Ердоган - картинка 1

Ердоган е обвиняван за прекомерно използване на Законът за обида на президента

 

1/Министърът на правосъдието на Турция обяви днес, че 1,845 наказателни дела са отворени в страната срещу лица, обвинени в обида на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
Ердоган нееднократно е обвиняван за прекомерно и агресивно използване на Законът който забранява обида на президента.

Според критиците на турския президент, това потиска всеки опит за протест срещу него. Критиците на Ердоган също така твърдят, че президентът, който не веднъж обвиняван в авторитарно упраление, счита дори легитимната критика срещу себе си за обида. Делата за обида към Ердоган заведени срещу известни личности, журналисти и дори ученици.
Министърът на правосъдието днес отговаряше на въпроси в парламента в Анкара и заяви,
че неговото министерство е одобрило 1,845 зведени дела по обвинения за обида на Ердоган. Турският министър Бекир Боздаг заяви "Не мога да Ви прочета обидите произнесени по адрес на нашия президент. Никой няма право да го проклина..." Той добави, че го е срам да прочете това, което хората пишат за Ердоган.
Наказателните дела във връзка с обиди към Ердоган са заведени по силата на член 299 от турския наказателен кодекс, който гласи, че всеки, може да бъде осъден за обида на президента на наказание лишаване от свобода от една до четири години.
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове