20 незабравими цитата от изказвания на Уинстън Чърчил

20 незабравими цитата от изказвания на Уинстън Чърчил - картинка 1

Смятан от мнозина за една от най-влиятелните личности на XX-ти век, бившият британски премиер е също историк, писател и художник

Уинстън Чърчил е смятан за един от най-забележителните държавни ръководители на Великобритания и за ключова фигура във Втората световна война. Oсвен това е офицер в британската армия, историк, писател и художник. Той е единственият британски министър-председател, получил Нобелова награда за литература и първият чужденец, избран за почетен гражданин на САЩ.

В предната линия на политиката е цели петдесет години, заема много политически и кабинетни постове.

Преди Първата световна война служи като министър на икономиката, министър на вътрешните работи и първи лорд на адмиралтейството в либералното правителство на Аскуит. По време на войната е първи лорд на адмиралтейството, но катастрофалната Галиполска кампания, която той поддържа, води до неговата оставка.

Като първи лорд на адмиралтейството Чърчил яростно се застъпва за привличането на България на страната на Антантата „на всяка цена“.

След това служи за кратко на Западния фронт, командвайки 6-и батальон на кралските шотландски мускетари. Връща се в правителството като министър на боеприпасите, министър на войната и министър на ВВС.

След войната Чърчил служи като канцлер на хазната в консервативното правителство на Болдуин през 1924-1929, противоречиво връщайки лирата стерлинга към златния стандарт в нейния предвоенен паритет - ход широко разглеждан като грешка. Също спорни са позициите на Чърчил за увеличеното местно самоуправление на Индия и съпротивата му срещу абдикацията на Едуард VIII през 1936 г.
Без да заема държавна длъжност през 30-те години на миналия век и намирайки се в политическа изолация,

Чърчил неуморно предупреждава за опасността от въоръжаването на Германия.

При избухването на Втората световна война той отново е назначен за Първи лорд на Адмиралтейството. След оставката на Невил Чембърлейн на 10 май 1940 г. Чърчил става министър-председател и остава начело до победата. Известен е с непоколебимата си позиция за борба срещу Германската империя, дори когато тя завладява почти цяла Европа и през 1940 г. заплашва да окупира Великобритания. Неговият упорит отказ изобщо да обмисля поражение или компромисен мир изиграва решаваща роля, особено по време на трудните ранни дни на войната, когато Великобритания е сама в активната си съпротива срещу Хитлер.

Чърчил се изявява особено със своите речи и радио предавания, които вдъхновяват британския народ.

След като Консервативната партия губи изборите през 1945 г. Чърчил става лидер на опозицията. След края на войната той пръв заговаря през 1946 г. за съветската заплаха за демократична Европа и тази реч се смята за начало на Студената война.

Той е и радетел за обединението на Стария континент.

През 1951 г. отново става министър-председател, до пенсионирането си през 1955. Умира на 24 януари 1965 г., на 90 - годишна възраст. Оказана му е честта на държавно погребение, превърнало се в едно от най-големите събирания на държавници в историята.

Чърчил се счита от мнозина за един от най-влиятелните хора в британската история.

1. Това ще остане в историята. Сигурен съм, защото аз самият ще го впиша там.

2. Смелостта с право се счита за първото от човешките качества, защото това е качеството, което гарантира всички останали.

3. Първото задължение на университета е да учи на мъдрост, а не на професия; на характер, а не на техники.

4. Фанатикът е човек, който не може да промени ума си и не иска да промени обекта, за който мисли.

5. Всички велики неща са прости, а някои от тях могат да бъдат изразени с една-единствена дума: свобода, справедливост, чест, дълг, милосърдие, надежда.

6. Най-общо казано, късите думи са най-добрите, а старите думи са най-добри от всички.

7. Харесвам прасетата. Кучетата ни се възхищават. Котките ни гледат с високомерие. Прасетата се отнасят с нас като с равни.

8. Твърди се, че демокрацията е най-лошата форма на управление, след онези, които вече са били изпробвани.

9. Не е достатъчно да правим най-доброто, на което сме способни - понякога трябва да правим това, което се изисква от нас.

10. Никой не трябва да се крие зад гърба на някого или да се опитва да избяга, когато опасността приближава. Ако направиш това, удвояваш опасността. Но ако се изправиш пред нея веднага и без да трепериш, ти намаляваш опасността наполовина.11. Лично аз винаги съм готов да уча, макар че невинаги съм готов да бъда поучаван.

12. Успехът се състои в това да вървиш от една грешка към друга, без да губиш ентусиазъм.

13. Отговорността е цената на величието.

14. Има толкова много лъжи, които се разпространяват по света, а най-ужасната е, че половината от тях са истина.

15. Когато орлите са тихи, папагалите започват да бърборят.

16. Ако истината има много страни, то лъжата има много гласове.

17. Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират.

18. Всеки си има своя ден, но нечии дни са по-дълги.

19. Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало.

20. С голямо превъзходство се е сдобил онзи, който достатъчно рано е направил куп грешки, от които е успял да се поучи.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове