20 странни психологични причини защо някой може да се влюби във вас /Част 1/

20 странни психологични причини защо някой може да се влюби във вас /Част 1/ - картинка 1

Най-вероятно обяснението за любовта не е просто "съдба"

Най-вероятно обяснението за любовта не е просто "съдба", пише Business Insider, цитиран от obekti.bg.

Според учените любовта и привличането се случват благодарение на комбинация от хормони, интерес и генетична предразположеност. Преглеждайки различни научни изследвания, успяхме да подберем някои от най-странните причини, поради които може да се окажете обект на нечие желание. 

1. Ако наистина си приличате. Ама съвсем

Клишето "противоположностите се привличат" е оборено от десетилетия научни проучвания, които показват точно обратното. "Партньори, които са сходни като характер, имат по-голям шанс да се чувстват близки във всекидневието", казва психологът Джан Гонзага. "Това ги кара да се разбират по-добре".

2. Ако приличате на техния родител от другия пол

Учени от университета "Сейнт Андрюс" откриха, че хората усещат привличане към партньори, които имат косата и цвета на очите на техния родител от другия пол. Същото се отнася и за възрастта - ако сте момче и майка ви е е била над 30 когато ви е родила, по-вероятно е да търсите близост с жена, която също е по-възрастна, и обратното.

3. Ако имате правилната миризма

Според изследване на Университета на Южна Калифорния, когато жените овулират, те предпочитат миризмата на тениски, носени от мъже с по-висок тестостерон. Освен това, когато са в този период, дамите предпочитат мъже с по-силна и волева челюст.

4. Ако ръцете и гърдите ви са открити

Експертите по езика на тялото твърдят, че той има по-голямо влияние в привличането, отколкото думите. Асо ръцете ви са прибрани в джобовете, а раменете са свити, това е сигнал, че нямате интерес. Ако обаче жестикулирате и имате открита стойка, това показва, че сте свободни.

5. Ако имате по-специфичен тон на гласа

Вашият глас демонстрира вашия интерес. Гласът на жената спада като тон, когато тя е привлечена от някого, а на мъжа става по-силен.

6. Ако се гледате в очите в продължение на 2 минути

Психоложката Джоан Келерман от Университета на Масачузетс провела експеримент, при който 72 непознати двойки студенти трябвало да се гледат втренчено в продължение на 2 минути. След това те масово съобщили, че изпитват чувства на страст и привързаност. Това показва, че продължителният контакт очи в очи може да запали чувства, които преди това не са съществували.

7. Ако сте високи

Високите хора и най-вече високите мъже често са по-успешни в живота. Проучване сред 594 души показва, че същото се отнася и за интимния живот. "Високите мъже се радват на сериозно предимство при търсенето на партньор", заключава Уейн Хенсли от Политехническия институт на Вирджиния.

8. Ако направите нещо екстремно заедно

През 1974 г. Доналд Дътън и Артър Арън провели опит, за да тестват връзката между сексуалното привличане и напрежението. Те разделили група мъже, като половината трябвало да минат по широк и стабилен мост, а другите - по мъничък и люлеещ се. Веднага след това се срещнали с жена, която им задала поредица от въпроси и им дала телефонния си номер "просто за всеки случай". Оказало се, че мъжете, минали по високия и клатещ се мост, имали по-голяма вероятност да се обадят, отколкото онези, които минали спокойно. Високият мост създава усещане за възбуда, произлизаща от напрежението, но мъжете погрешно смятат, че причината за това е жената. Така правенето на вълнуващи нови неща създава условия за продължителна връзка.

9. Ако буквално затоплите първата среща

Психолози от Йеил провели експеримент, карайки участниците да държат чаши с топли и студени напитки и да преценят дали човекът срещу тях е с топъл или студен характер. Оказало се, че държащите топли напитки предполагали за сходен характер, докато онези със студените чаши виждали срещу себе си студен човек. Причината - мозъците им вече били предварително програмирани по този начин.

10. Ако живеете близо

Не само емоционалната привързаност е важна, хубаво е да има и чисто физическа близост. Според проучване на МИТ, колкото по-близо са разположени стаите на студентите в общежитие, толкова по-близки се чувстват те. За това допринасят дори такива невинни неща като мълчаливо разминаване по коридора, които в същото време ги карат да се чувстват по-близки.

Най-вероятно обяснението за любовта не е просто "съдба", пише Business Insider.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове