200 лева и забравяме всичко!

200 лева и забравяме всичко! - картинка 1

Този път не позна...

Преди няколко дни се появи видео в интернет, на което се вижда как пътен полицай иска подкуп от 200 лева от испанка, за да бъде прикрита тежка катастрофа, която жената причинила. Клипът беше показан по „Господари на ефира“ и предизвика доста остри коментари за „подкупния катаджия.

Освен това, последва и незабавна реакция – уволниха веднага пътният полицай. "След получаването на сигнала бе образувано дисциплинарно производство по случая. Бе докладвано на министър Бъчварова и с нейна заповед служителят е отстранен от работа. Санкциите спрямо служителя едва ли ще бъдат само дисциплинарни. Това е служител, който има ръководни функции, така че сме абсолютно безкомпромисни към такова поведение на наши служители", коментира главен комисар Христо Терзийски от дирекция „Национална полиция”.

Питате се кой е издал полицая? Не се чудете – испанката е свършила тази работа.

„Карах колата си в София, загубих се, защото не познавам града. Това беше вторият ми ден тук”, обяснява Ракел Салес Санчо. Тя се разсейва и предизвиква лека катастрофа. Признава вината си.

„Ударих друга кола. Вината беше моя, защото не гледах знака, а по-скоро се оглеждах къде се намирам. Дойде полиция”, добавя Ракел.

Следва разговор с униформените.

Испанската гражданка твърди, че полицаите ѝ предложили вариант да потулят вината ѝ. Или по-точно – да си затворят очите за инцидента.

„Поискаха ми пари, за да продължа да шофирам в България.”, обяснява възмутена Ракел.

И, така, само си представете – нарушителят на пътя да ги издаде. Много странно, ако беше някой българин 100% нямаше да се поколебае да даде парите и да приключи веднъж завинаги със случая. Ето, тук е комичното, или по-скоро трагичното. Сега разбираме как се правят нещата по другите държави. В Испания, например, при леко превишаване на скоростта, веднага ще бъдеш спрян и глобен от пътна полиция. А, за причиняване на ПТП като нищо и да те задържат.

Затова няма какво да се учудваме, когато испанката споделя, че за първи път в живота й се случва да се сблъска с корупция и да й искат подкуп. Може би това е практика само в България.

Всички знаем, че да си катаджия е най-сладката работа. Пиеш си кафенце по цял ден, от време на време спират някой и друг шофьор за проверка и приберат по някой лев за някое и друго провинение. Но, майтапът на страна. Необходимо е да се приложат мерки срещу пътната корупция.

Недопустимо е за тежки провинения да се искат подкупи и виновните да се измъкват безнаказано, нали така?

И още нещо: Обръщаме се искрено към катаджиите: Молим Ви, не правете тъй, колкото и да сте закъсали за парички. Знаем, че заплатите са Ви малки, но все пак спазвайте малко тоз закон, де. Защото ПТП-тата продължават да растят с всеки изминал ден. А, това е изключително лошо…

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове