22 години затвор за Савченко

Украинският пилот прекъсна четенето на присъдата, като изпълни украинска народна песен

1/Донецкият градски съд в Ростовска област осъди вчера бившия украински военен пилот Надежда Савченко на 22 години затвор при общ режим, както и глоба от 30 000 рубли, предаде ТАСС.

Савченко е призната за виновна в убийствата на журналистите Игор Корнелюк и Антон Волошин от Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания, в опит за убийство на мирни граждани и в незаконно преминаване на границата на Русия.

По време на делото бе доказано, че командирът на батальона «Айдар» Сергей Мелничук е прекият организатор на убийството на журналистите Игор Корнелюк и Антон Волошин. Обвинението срещу самата Савченко бе, че тя се е занимавала с "координацията на артилерията и насочването на огъня, реализирайки умисъл за убийството на мирни граждани, като е предавала и координатите на тяхното местонахождение на въоръжените сили на «Айдар».

Срокът на присъдата започва да тече от датата на задържането й на 23 юни 2014 година.

Савченко заяви по-рано, че не признава присъдата, но няма да я обжалва. Украинският пилот прекъсна четенето на присъдата, като изпълни украинска народна песен, която се пее на сватби - "О съдии, съдии, за какво ме съдите".

Савченко заяви, че няма да признае присъдата на руския съд, каквато и да е тя, предаде ТАСС, цитирайки изявление на неин адвокат. "Тази присъда не представлява интерес за Савченко. Тя ми каза току-що, че няма да признае присъдата, каквато и да е тя, и няма да я обжалва", отбеляза адвокат Николай Полозов.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове