24 часа без сън? Ще си признаете и неизвършени грехове!

24 часа без сън? Ще си признаете и неизвършени грехове! - картинка 1
Снимка: presentnation.com

Колко ли народ лежи по затворите заради самопризнания, дадени след дълго безсъние?

Според проучване на Лабораторията за изучаване на съня  към Мичиганския университет, публикувано в сайта на Американската академия на науките, недоспиването на разпитваните заподозрени може да се окаже изненадващо честа причина невинни хора да лежат в затвора и дори да получават смъртни присъди.

Данните показват, че

ако не са спали през последните 24 часа, заподозрените са склонни да си признават провиненията 4,5 пъти повече, отколкото ако са имали възможност да поспят няколко часа.

Това би трябвал да зарадва разследващите, защото им дава сравнително лесен начин да изтръгват признания от престъпниците. Но дали винаги признаващият е виновен? Или недоспиването променя поведението на хората толкова много, че са в състояние да си признаят и несъществуваща вина, само и само да бъдат оставени да поспят?

Оказва се, че

между 15% и 25% от всички съдебни грешки и неправилно осъдени хора в САЩ се дължат на фалшиви самопризнания, получени след дълъг период без сън.

Още по-лошо - според изследователите поне един от 25 осъдени на смърт в САЩ вероятно е невинен, но направил самопризнания по същата причина!

В експеримент, проведен в Мичиганския университет са взели участие 88 студенти, разделени в две групи по 44. На всички им били поставени еднакви задачи за решаване чрез компютър - попълване на въпроси в анкета и тестове за интелигентност. Всички предварително са инструктирани много да внимават да не докосват бутона Escape на клавиатурите. Казано им е, че ако случайно натиснат бутона, това може да доведе до провал на експеримента, тъй като ще заличат важна база данни.

След решаването на задачите половината имали възможност да спят, а другата половина прекарали цялата нощ будни. На сутринта учените им съобщили, че въпреки предупреждението, неколцина от групата все пак са натиснали Escape и за съжаление експериментът е провален. На цялата група дали предварително написани самопризнания, че са натиснали бутона, като помолили сао онези от тях, които наистина са го направили, да подпишат.

В първата група от 44 студенти, които имали възможност да спят, само 8 признали, че е възможно да са натиснали Escape. В групата, прекарала безсънна нощ, цели 22, т.е половината признали!

"Tова е първото пряко доказателство, че

има връзка между лишаването от сън и фалшивите самопризнания",

казва Кимбърли Фен, ръководител на проучването. "Резултатите са особено важни в процеса на разбиране на начините, по които човешката психика реагира на липсата на сън Но в същото време трябва да се запитаме дали разпитите на заподозрени, които са били лишени от сън повече от 24 часа изобщо дават реален резултат. Според нашите данни умората от недоспиването би могла да е причина за неистински самопризнания твърде често", добавя тя.

Това изследване може да доведе до сериозни последствия, ако бъде повторено и доказано. Според данни на правозащитни организации поне 17% от разпитите на заподозрени в САЩ се извършват между 1 и 5 часа сутринта. Нещо повече, лишаването от сън в продължение на дни и дори до седмица на заподозрени в тежки престъпления и тероризъм е един от основните методи за получаване на самопризнания, ползвани от ЦРУ.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове