25 май - Денят на хавлиената кърпа и галактическите приключения

25 май - Денят на хавлиената кърпа и галактическите приключения - картинка 1

Едно от най-полезните неща в цялата галактика е кърпата! Не се чудете и веднага една си вземете, все пак не се знае кога Вселената ще ви заплаши!

За тези от вас, които нищичко не разбраха и си нямат на идея какво пише по-горе - сега ще ви обясним. Днес е 25-ти май. Международен празник, произлязъл от книгата "Пътеводител на галактическия стопаджия". Това е научно-фантастична комедийна поредица, създадена от Дългас Адамс. Във всяка една версия повествованието следва приключенията на Артър Дент, злочест англичанин, който заедно със своя приятел Форд Префект, извънземен от малка планета някъде около Бетелгейзе и сътрудник на Пътеводителя, успява да се спаси при разрушаването на Земята от бюрократичната извънземна раса на Вогоните. 

Така звучи шантаво и щуро, но повярвайте - заслужава си всеки един ред и всяка една дума.

Британецът е роден на 11 март 1952 година в Кеймбридж и умира през 2001 година в Санта Барбара, щата Калифорния. Сега се чудим, как един от най-известните автори фантасти Дъглъс Адамс е допринесъл за празнуването на съвсем леко нестандартния празник на хавлиената кърпа?

И ето по какъв начин е сложен началото на този прекрасен празник. В книгата, хавлиената кърпа има огромно значение.  На 25 май 2001 година, две седмици след смъртта на Дъглас Адамс, група интернет читатели решават да основат т.н. "Ден на хавлията" в негова памет. Почитателите на Адамс днес цял ден носят навсякъде със себе си хавлиена кърпа, показвайки, че са готови за всичко, с което може да ги заплаши Вселената.

Хавлията, както се разкрива от съдържанието на романа, е един от най-важните и различими атрибути в инвентара на галактическия стопаджия:

"Хавлията е навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава. На първо място тя е много ценна в чисто практическо отношение — можеш да се загърнеш с нея, за да се топлиш, докато подскачаш по мразовитите луни на Джаглан Бета; можеш да легнеш върху нея на плажа, покрит с жарък мраморен пясък, и да дишаш опияняващия морски въздух на Сантрагинус V; можеш да подремнеш под нея и под звездите, огряващи с яркочервените си лъчи пустинния свят на Кактафун; би могъл да я опънеш като платно на минисал по ленивите тежки води на реката Мот; намокрена, ще ти послужи и в ръкопашен бой; можеш да си завиеш главата с нея, за да не дишаш отровните изпарения или за да не срещнеш погледа на кръвожадния звяр Бъгблатер от Траал (едно невероятно глупаво животно, което си мисли, че ако ти не го виждаш и то не може да те види — но макар и тъпо като галош, то е много, много кръвожадно); ако изпаднеш в беда, можеш да я размахаш над главата си в знак, че се нуждаеш от помощ, и, разбира се, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста."

По този повод и по случай днешният празник, пъхнете една малка хавлиена кърпа в чантата си, дори и да не сте прочели книгата. В това дъждовно време все ще ви послужи, дори и да нямаме проблем с Вселената. Вземете също и чадър, отидете в най-близката книжарница и закупете книгата. Това ще бъдат едни наистина добре похарчени пари и няма да съжалявате и за стотинка. Насладете се на това произведение и знайте, че на 25 май без хавлиена кърпа не се излиза.

 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Book Face

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове