3 август – Световният ден на динята!

3 август – Световният ден на динята! - картинка 1

В Америка се замерват с дини, а руснаците правят бира от динен сок. ...И други неща, случили се на този ден през вековете

3 август е Световният ден на динята! Празникът се чества най-вече в Съединените щати. На този ден се организират състезания, игри и много забавления. Сред най-популярните са

замерване с дини и надплюване със семки.

Динята е любима и на малки, и големи. Според възприетата класифицикация на земеделските култури тя е плодов зеленчук. Любопитно още е, че има над 500 сорта отглеждани по целия свят. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където има най-голямо генетично разнообразие.
Ароматната диня има

само половината от захарното съдържание на една ябълка. Съдържа само 80 калории в 100 г и в нея няма никакви мазнини и холестерол.

У нас динята се употребява най-често за десерт. В Италия пудингът от диня е сред популярните десерти. Обикновено е направен от диня, бадеми, шоколад и канела. Популярен десерт е и сладоледът от диня. В южните щати на САЩ пък се прави туршия от диня, а руснаците от своя страна правят бира от динен сок.

Освен това, ето какво още се е случило на 3 август:

През 1492 г. Христофор Колумб тръгва с корабите “Санта Мария”, “Ниня” и “Пинта” да търси западния път към Индия и открива Америка.

През 1778 г. е открит  оперният театър “Ла Скала” в Милано.


През 1811 г. е роден  Илайша Грейвс Отис, американски индустриалец, изобретил асансьора.
През 1904 г. е роден американският писател фантаст Клифърд Саймък (”Резерватът на таласъмите”).
През 1911 г. италиански войски пускат със самолети бомби над турските позиции в Триполи, което е първото използване на самолети при военна операция.
През 1914 г.  по Панамския канал преминават първите плавателни съдове.

През 1941 г. е родена Марта Стюърд - американска телевизионна звезда, една от най-влиятелните жени на планетата.


През 2001 г. В България се ражда първото бебе, заченато ин витро от замразен ембрион.
През 2004 г.  от военновъздушната база Кейп Канаверал, САЩ, към Меркурий е изстрелян космическият апарат МЕСИНДЖЪР на НАСА 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Блогове