3 опасни вещества в бебешката козметика

3 опасни вещества в бебешката козметика - картинка 1

През първата година кожата се приспособява към суха среда

Бебешката и детската кожа не е като тази на възрастните. Тя е много по-уязвима. Досега се смяташе, че това се отнася най-вече за недоносените и че кожата няма защита до шестата седмица след раждането, когато постепенно се приспособява от живот в утробата с течна към суха среда.

„Последни проучвания удължиха периода на приспособяване до 6 месеца и повече. Смята се, че защитените механизми, които изграждат перфектна кожна бариера, се задействат постепенно и по-бавно", разказва доц. Жана Казанджиева, дерматолог от Кожна клиника на Александровска болница.

„Съвременните схващания в дерматологията са, че докато бебето навърши 6 месеца, трябва да сме изключително внимателни към продуктите, които слагаме върху кожата му. Те трябва да са максимално пречистени, без аромати, без консерванти, без цвят и емулгатори.

Новите проучвания са свързани с 3 вещества - салицилова киселина, октокрилен (Octocrylene) и бензофенон (Benzophenone), за които има задълбочени анализи.
С тях трябва да сме много внимателни, когато ги нанасяме, защото бебешката кожа има способността да абсорбира доста по-голям процент, отколкото ни се иска.

Салициловата киселина присъства в доста продукти за излющване – ако например искаме да махнем коричка. Вярно е, че слагаме изключително малки дози и слаб 2% разтвор, но се налага, защото от нея има и полза. Тя има кератопластично въздействие и стимулира по-бързото възстановяване на повърхностния слой.

С бензофеноните се срещаме много често, защото присъстват във фотозащитата и в много продукти, които пазат от слънчевите лъчи.

Съвременните дерматолози вече бият отбой.
Те настояват ранната защита от слънчевите лъчи на детето, докато е още в бебешката количка и не се движи, да е с дрешки, шапка, лека пеленка... не с фотозащитен крем.
А когато избираме фотозащита за по-голямото дете, тя трябва да е само от медицинска козметика и само такава, която е специално предназначена за деца.

„Бебешката козметика е специална. И ако се ползва фотозащита, трябва да се чете етикетът и на него изрично да пише, че е за деца под 1 година. Друг продукт не бива да се нанася върху кожата. А за по-големите – да пише, че продуктът е предназначен за деца“, съветва доц. Казанджиева.

Веселина Мончева/ Noviteroditeli.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове