4 февруари - закъснялата Пражка пролет на България

4 февруари - закъснялата Пражка пролет на България - картинка 1

Историята на един върнат мандат, несъстояло се правителство и опазен граждански мир

На 4 февруари 1997 г. председателят на БСП Георги Първанов и министърът на вътрешните работи Николай Добрев връщат мандата за съставяне на правителство на България.

В периода януари и началото на февруари 1997 г. България е в дълбока политическа и финансова криза. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици, страната изпада в хаос. В началото на февруари България е изправена пред хиперинфлация, след като за по-малко от два месеца цената на 1 долар от 500 достига до 3000 лв.

Добрев и Първанов отиват в президентството, където ги приема новоизбраният за държавен глава Петър Стоянов. Очаква се Добрев и Първанов да му връчат състава на новия кабинет, те обаче връщат мандата.

В периода 21-23 декември 1996 г. Българската социалистическа партия (БСП) провежда извънреден - XLIV конгрес. Още в началото Жан Виденов обявява, че подава оставка като министър-председател и като председател на партията. Причина за оставката е дълбоката криза, в която страната изпада вследствие на двугодишното управление на правителство, ръководено от него. Делегатите на конгреса избират за нов председател на Българската социалистическа партия дотогавашният ѝ заместник-председател Георги Първанов. На 28 декември 1996 г. на извънредно заседание 37-то Народно събрание приема оставката на правителството на Жан Виденов.

На 3 януари 1997 г. парламентът, в който мнозинство има Българската социалистическа партия, отлага гласуването на предложената от Съюза на демократичните сили (СДС) „Декларация за национално спасение” от „националната катастрофа”. На 8 януари 1997 г. парламентарната група на Демократичната левица номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев - министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов.

На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев (чиито мандат изтича на 21 януари 1997 г.) отказва да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по Конституция. Опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание.

То завършва с обкръжаване на сградата и с опит за погром и палеж.

Полицията и вътрешни войски се намесват и със сила привечер разпръскват и преследват демонстрантите.

На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, който е встъпил в длъжност само шест дни по-рано, връчва на БСП мандат за съставяне на правителство, което съгласно Конституцията на Република България той е задължен да направи.

На 4 февруари покойният Николай Добрев като кандидат-премиер и Георги Първанов като лидер на БСП отиват в президенството, за да връчат състава на новия кабинет. Двамата носят само една папка - с имената на новите министри. Пред Петър Стоянов, президент само от дни, има две възможности - или да я внесе в парламента и да се състави кабинет - нещо, което е вероятно предвид мнозинството на социалистите, или да откаже и на „ръба” на Конституцията да свика Консултативен съвет.

В светлината на всекидневните многохилядни протести и блокади Петър Стоянов отказва да връчи мандата. Така нарушава Конституцията, но спасява България от гражданска война. По-рано - на 10 януари, протестиращи срещу правителството в оставка на Жан Виденов нападат парламента. В резултат на натиска от улицата, БСП се отказва да състави правителство и Николай Добрев връща мандата на президента Стоянов.

Така на 12 февруари президентът Петър Стоянов назначава служебно правителство, оглавено от Стефан Софиянски (тогава кмет на София), разпуска 37-то Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори на 19 април с.г. Първото решение на служебния кабинет на Стефан Софиянски е за въвеждане на валутен борд в България.

На последвалите парламентарни избори абсолютно мнозинство с 52,26% и 137 депутатски мандати (от общо 240) печелят Обединените демократични сили (Съюз на демократичните сили, Демократическа партия, Български земеделски народен съюз (БЗНС), Българска социалдемократическа партия (БСДП)). Втора остава Демократичната левица (Българска социалистическа партия (БСП) и „ПК Екогласност”) с 22,07% и 58 мандата. На трето място е Обединението за национално спасение (БЗНС-Никола Петков, Движение за права и свободи (ДПС), Зелена партия, Партия на демократическия център, Нов избор, Федерация Царство България) със 7,6% и 19 мандата, а на четвърто - Евролевицата с 5,5% и 14 мандата. Последна от парламентарните партии е Български бизнес блок (БББ) - с 4,93% и 12 мандата.

На 21 май 1997 г. 38-то Народно събрание одобрява новия кабинет, оглавен от лидера на СДС Иван Костов.

С какво още помним днешната дата:

786 г. - Харун Ал Рашид става халиф на Багдад.
1708 г. - Излиза първото напечатано произведение на Йохан Себастиан Бах - Кантата 71.
1794 г. - Франция забранява робството в своите колонии и обявява робите за свободни граждани.
1797 г. - Земетресение разрушава столицата на Еквадор - Кито.
1864 г. - Основан е окръг Айдахо в САЩ.
1899 г. - Основан е германския футболен отбор Вердер Бремен

1906 г. - Полицията в Ню Йорк започва да използва пръстовите отпечатъци за идентифициране на престъпници.
1911 г. - Ролс-Ройс утвърждава емблемата за своите автомобили - статуетката Spirit of Ecstasy.
1915 г. - Първата световна война: Германия обявява британските териториални води за зона на военни действия.
1922 г. - Компанията Форд купува компанията Линкълн.
1923 г. - ВМРО извършва неуспешен атентат срещу Александър Стамболийски.
1932 г. - Олимпийски игри: Зимни олимпийски игри - открити са III Зимни олимпийски игри в Лейк Плесид, Ню Йорк.
1940 г. - В СССР е разстрелян бившият ръководител на НКВД Николай Ежов.
1943 г. - Втората световна война: Приключва Битката при Сталинград.
1945 г. - Втората световна война: Започва Ялтенската конференция с участието на Йосиф Сталин, Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил.
1946 г. - Основан е албанския футболен отбор Партизани.
1947 г. - Завършва Първата национална конференция на ТКЗС.
1952 г. - Учредена е Българска търговско-промишлена палата.
1965 г. - Земетресение с магнитуд 8,7 по скалата на Рихтер разтърсва Алеутските острови.
1972 г. - В Австралия е намерен най-големият в света опал - 1520 карата.
1976 г. - Олимпийски игри: XII-те Зимни олимпийски игри се откриват в Инсбрук, Австрия.
1992 г. - Уго Чавес оглавява неуспешно войнишко въстание във Венецуела срещу тогавашния президент Карлос Андре Перес, загиват стотици хора.
1997 г. - Председателят на БСП Георги Първанов и министърът на вътрешните работи Николай Добрев връщат мандата за съставяне на Правителство на България (82), признавайки провала на управлението си.
1998 г. - С политически консенсус е прието Национално знаме на Босна и Херцеговина.
2003 г. - Съюзна република Югославия официално е преименувана на Сърбия и Черна гора, и е приета нова конституция, наречена Конституционна харта.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове