4 вида родители и тяхното възпитание

4 вида родители и тяхното възпитание - картинка 1

Всеки един от нас ги е срещал!

Срещаме се с тях всеки ден, къде ли не. Различните видове родители. Можем само от наша гледна точка да преценим, кое е грешно и кое правилно. Пишат се редица книги, статии, блогове, истории, и какво ли още не за това, как е правилно да се възпитава едно дете. Но и до ден днешен научните документи си противоречат и това води само и единствено до объркване от страна на "старателните" родители.

Най-важното е да възпитаваме децата си така, че когато пораснат да имат желание да променят себе си и света към по-добро, въздействайки на околните по положителен начин.

Нека обърнем внимание на различните видове възпитание.

Имаме авторитарни родители, които прилагат изключителни ограничения и контрол.

И до какво води това? Наблягат върху упражняването на власт и стриктното спазване на наставленията им. Какво се случва с децата, отраснали с такива родители? Стават разглезени, порастват и се превръщат в тинейджъри бунтари, целящи всячески да ядосат родителското тяло.

Толерантния стил на възпитание по-малко ограничава децата и те имат по-малко изисквания от към поведение.

Тук правилата не са ясни, стимулира се свободното изразяване на импулсивният желания, Може да свързано и с разглезване - всичко е позволено на детето, така родителите смятат, че му осигуряват приемаща среда, в която то само ще регулира поведението си и ще проявява творчество.

Авторитетния стил е най-препоръчван от експертите.

Децата се нуждаят от авторитет, защото той им носи усещането за сигурност, определя приемливото и неприемливото поведение и обяснява последиците от тях. Без наличието на авторитет възпитанието е невъзможно. Авторитетът на родителите се достига с висока взискателност и уважение към детето.

Най-безполезният за децата от четирите родителски стилове е небрежният или пренебрежителен стил.

Отличава се с пълна незаинтересованост от вътрешния свят на детето, неговото психическо състояние и преживявания. Детето е оставено само на себе си. Няма взискателност, но няма и поощрения. Може да има елемент на физическо пренебрегване - родителят да не показва обич нито с думи, нито с ласки. Родителите са емоционално лабилни и непредсказуеми, често променят настроението и приоритетите си.

 

 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове