5 ценни съвета за добър живот, от учителя Конфуций

5 ценни съвета за добър живот, от учителя Конфуций - картинка 1

Как да разрешаваме проблеми и да намерим хармонията в себе си

В нашите ценностни разбирания, ние копираме преди всичко чужди модели. 45 години следвахме някаква много тарикатска форма на колективизъм, за да го загърбим през 90-те и да станем хипер индивидуалисти. Резултатът е тотален миш-маш. Западния начин на мислене понякога е твърде порочен, но европееца, рядко обръща внимание на изтока, освен чрез това, да се чекне върху някаква гумена пътечка, и да си мисли че се извисява по този начин ( Да бе, да). А всъщност ценността на изтока е неговата философия. Целта на източната философия е постигането на хармония. Господар на хармонията е учителят Конфуций. Хармония в живота е това от което имаме нужда и ние, затова ще поразмишляваме върху 5 ценни съвета за постигането на хармония и добър живот.

Когато словото на някого е чисто, делото му е трудно

В реалния живот се натъкваме на множество примери за това правило. Помислете си само, колко много праведни и добри хора познавате, които едва свързват двата края. Като гражданско общество, семейството и медиите ни учат, че трябва да бъдем коректни и точни с другите хора, да казваме само истината и да не вредим на останалите. В действителност е точно обратното. Живеем във вълчи свят, в който, колкото си по-добър, толкова повече те мачкат, защото добротата се възприема като слабост. Но пък когато говориш истината, ти става леко на душата, защото си спестяваш угризенията на съвестта. Затова и делото ти може да е трудно, но е ползотворно, както за околните, така и на теб.

Достойният човек първо прилага на дело възгледите си, а после ги проповядва

В България е пълно с тази уникална порода хора. На думи те са истински морални стожери. За народа, против корупцията, но когато опре до техния кокал, са готови да нарушат всички фатви и клетви и да бутнат 20 лева на катаджията, за да си спестят главоболия и разкарване до КАТ, както би направил всеки добросъвестен гражданин. Бащата бие детето си, затова че пуши, но самият той завира миризливата отрова в устата си откакто свят светува. Как очаква неговото дете да бъде по-различно, та нали баща му е най-важния образец за подражание. Ако имаш важни възгледи, които искаш да споделиш с обществото и да го убедиш, че те наистина са нужни, започни от себе си, дай пример чрез себе си. Стани икона на своите принципи и хората ще уважават твоята дума.

Добрите думи са отрова, горчивите – цяр

Хората, които прекаляват с добрите думи, обикновено не ви мислят доброто. Често с целенасочени добри думи, някои хора се опитват да изкопчат нещо от вас. Ако искате да си направите услуга, по добре не разчитайте на тяхното вечна сервилност, защото има опасност да се пристрастите и след това трудно да се върнете към реалността в която всъщност повечето хора Ви хулят. Добрите думи притъпяват инстинктите и Ви правят лесна жертва. Ако наистина искате да извадите полезност от разговорите си с хората, не избягвайте тези, които Ви казват истината, дори това понякога да е за сметка на вашето самочувствие. Горчивите думи са цяр (лекарство), защото каляват характера и в крайната сметка Ви правят по-пригодни за обществото. Хората, разчитащи на добри думи, се превръщат в разглезени мухъли. Не бъдете един от тях!

Бедата на човека е, че изоставя собствената си нива, за да засява чуждата

Гледайте си работата, буквално. Губите твърде много време, за да обсъждате и да се месите в делата на другите. Отговаряйте за себе си, засявайте собствената си нива, защото е много вероятно никой да не обърне внимание на вашата нива и да Ви влезне в положение, докато вие се опитвате да решавате проблемите на другите. В крайна сметка Вие държите пълната и абсолютна отговорност за вашия живот, така както другите носят отговорност за своя. Ако се наакате, друг няма да дойде да ви избърше задника, ще трябва сами да го направите.

Всецяло не желая нищо и не отхвърлям нищо – съобразявам се с обстоятелствата

Това, което Айнщайн открива през 1915 г. е проповядвано от Конфуций, хиляди години преди великия учен изобщо да се роди, а именно – Всичко е относително, цялата вселена се върти около случайността, и Вие, както и вашия живот не правите никакво изключение. Ако трябва да транслираме този съвет от глобалното към конкретното, това ще означава да забравите всички ваши предразсъдъци и надежди. Вие може да работите много усилено, за да постигнете нещо, но то ще бъде ваше, само ако свършите всичко както трябва и случайността Ви подпре поне малко. Понякога, дори и да направите всичко, както трябва, нещата може и да не се наредят във ваша полза, поради центробежното действие на други фактори, от които зависи вашия успех. Това се отнася и за отхвърлянето, например на определен човек. Това че за него се говори нещо лошо, не означава, че Вие точно не можете да откриете нещо скъпоценно в него. Научете се да се съобразявате с обстоятелствата, научете и вашето дете да се съобразява с обстоятелствата. Времето прекарано в мрънкане относно обстоятелствата, можете да прекарате в мислене, как да преодолеете обстоятелствата, които не можете да промените.

/35

Коментари 2

  • #2
    яаожгтп -

    https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%90%D0%BB%D1%8A%D0%BD+%D0%A3%D0%BE%D1%82%D1%81+-+%D0%94%D0%B0%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82%3A+%D0%9F%D1%8A%D1%82%D1%8F%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D0%B4+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%28%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0+4%29

  • #1
    жгтн -

    –––––––––– много .. накъсано и противоречиво ..е написано .. ––––––––––––– ––––––––––––––––––– Ето по стройна информация .. за гледане и слушане .. https://www.youtube.com/watch?v=H2qCF0ryVdM ––––– – и другиТе .. части са там ... https://www.youtube.com/watch?v=ifxLkodVB20&index=2&list=RDH2qCF0ryVdM –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– <3 (y)

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове