5 факта за бирата, които вероятно не знаете!

5 факта за бирата, които вероятно не знаете! - картинка 1
5 факта за бирата, които вероятно не знаете! - картинка 2
a_ok.png

Жега, а? Отваряйте хладилника и вадете премръзнали бутилки!

В живота има малко неща, които са независими от времето и винаги ще имат значение, те не излизат от мода и остават все така актуални, въпреки изминалите години. Немският закон за чистотата на бирата от 1516 г. със сигурност е едно от тези неща, четем на сайта на българския производител на хладилна техника Leinherr. 

Законът повелява, че немската бира може да бъде произведена само с помощта на 4 съставки: вода, малц, хмел и мая. В чест на неговата 500 годишнина събрахме 14 удивителни факта за бирата.

В три поредни публикации ще отбележим тази сериозна 500-годишнина като разгледаме няколко наистина любопитни факта за любимото лятно питие

Четете и се забавлявайте с тези интригуващи моменти от историята на най-широко консумираната алкохолна напитка в света.

1. През 1516 г. е създаден закона за Чистотата на бирата Reinheitsgebot

Този закон е въведен от немския херцог Вилхелм IV и Лудвиг Х на 23 април 1516 г. в Инголщат, Бавария. Целта му била да въведе държавно регулиране на производството на бира, за да се подобри качеството ѝ тъй като по това време тя е била важен елемент от ежедневието на населението. Първоначално този закон е въведен, за да се грижи за качественото производство на бира на територията на херцогство Бавария, но с течение на времето все повече области го приемат, като през 1906 г. законът става валиден за цялата територия на Германия.

2. Монаси подобряват производството на бира през Средновековието

Много отдавна бирата се е правела само в домашни условия. В един ден се е правел хлябът, а на другия бирата. Смесвали се хмел, малц, вода и дрожди, за да започне ферментационния процес, чийто двигател бил околния въздух. През Средновековието обаче монасите приютили голяма част от производството на бира в манастирите. Те наблюдавали и проверявали отделните производствени процеси и така постепенно ги подобрявали като и до днес техния подход за производство се приема за много професионален.

3. Чистотата на бирата е залегнала в закона на Германия!

Това, което познаваме като Закон за чистотата на бирата от миналото днес е част от съвременното законодателство на Германия. Както вече споменахме той гласи, че за производството на бира могат да се използват само вода, малц, хмел и мая. Всяка пивоварна в Германия, която произвежда пиво според Закона за чистотата на бирата, създава пиво, в което не се влага нищо друго, освен посочените съставки, напитка защитена от използването на т.нар. E-та и други изкуствени добавки, които са разрешени при производството на бира в ЕС.
Властите в отделните немски провинции са отговорни за надзора и спазването на тези законови разпоредби, така както отговорно правят това и за всички останали храни и напитки.

4. Доказано е: бирата не кара мъжките гърди да растат.

Хмелът съдържа вещества наречени фитоестрогени, които са химикали, работещи подобно на хормоните. Тъй като количеството на хмела в бирата е недостатъчно, за да имат тези вещества някакъв ефект, фитоестрогените не оказват влияние върху човешкото тяло. Твърдението, че бирата съдържа женски хормони (естрогени), които могат да накарат мъжките гърди да порастнат е научно опровергавано много, много пъти.

5. При варенето на бира използването на добавки понякога е позволено

Няма правила без изключения, дори когато става въпрос за Закона за чистотата на бирата. В Германия също могат да бъдат произведени “специални бири”, които не отговарят на изискванията за чистота. Това може да се случи във всички немски провинции, с изключение на Бавария. Това позволява на пивоварите да добавят подправки като анасон, канела, карамфил или плодови вкусове на портокал и череши. Освен това, Законът за чистотата на бирата не се отнася за тези, които варят по-малко от 200 литра на година за собствено потребление.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове