5 факта за имунната система, които може би не знаете /ВИДЕО/

5 факта за имунната система, които може би не знаете /ВИДЕО/ - картинка 1

Имунната система има ролята на защитник на организма от заболявания. Тя реагира на чужди за тялото елементи, като вируси, бактерии, гъбички, и ги атакува. Справя се и с вредни за организма вещества, като предпазва от въздействието на токсини, приети чрез храната, водата и въздуха.Докато гледате това…

Имунната система има ролята на защитник на организма от заболявания. Тя реагира на чужди за тялото елементи, като вируси, бактерии, гъбички, и ги атакува. Справя се и с вредни за организма вещества, като предпазва от въздействието на токсини, приети чрез храната, водата и въздуха.

Докато гледате това видео, трилиони нашественици нападат трилионите клетки, които ви съставляват. С общото название патогени, тези врагове включват едноклетъчни организми, които живеят, за да се хранят и възпроизвеждат. Всичко в околната среда гъмжи от микроскопични нашественици.

Бактериите в стомаха са два пъти повече, отколкото в тялото. Въпреки това нашите миниатюрни войници обикновено побеждават патогените чрез здрави бариери, чиста сила и хитрост, познати като имунна система.

Оздравяването понякога боли

Кашлянето, кихането, зачервеното гърло и високата температура са средства за изхвърляне на патогените от тялото. Колкото и да са неприятни, всъщност са необходими.Войниците са навсякъде


В една капка кръв има около 375 000 бели кръвни телца, а кръвта съставлява 7% от телесната маса.

Можете да заемете имунитет

Антитела в кърмата дават на бебетата временен имунитет от заболявания, към които е имунизирана и майката.

Вътрешна борба

Освен че се борят с патогени, Т-клетките водят война и със собствените ракови клетки на тялото, поради което някои терапии се целят в увеличаването наброя на Т-клетките.

Проблемът с постоянната промяна

Не можете да изградите имунитет към грипа и настинката, защото вирусите им постоянно мутират.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове