5 признака, че трябва да промениш храненето си

5 признака, че трябва да промениш храненето си - картинка 1

Как да разбереш дали отношението ти към храната е нарушено?

1. Не помниш кога за последно си била гладна

Ядеш, когато ти е тъжно или весело, или когато мъжът ти те изведе на вечеря или те помоли да му правиш компания. Поводи за похапване има много, но ти не помниш кога за последно ти е престъргал стомахът.

Какво означава това?

Храната за теб е начин за справяне с емоциите. То един момент това помага, но наднорменото тегло ти е гарантирано. Тези „емоционални хапвания“ обикновено те карат да ядеш повече, отколкото ти е необходимо.

2. Стараеш се да ядеш изключително правилно

 

Главната цел на страдащите от орторексия е намирането на най-здравословните продукти.
Главната цел на страдащите от орторексия е намирането на най-здравословните продукти.

 

Прочела си всичко за здравословното хранене, знаеш наизуст гликемичния индекс на повечето продукти и си абсолютно убедена, че еклерите са по-опасни от атомна бомба. Неотдавна психолозите нарекоха това състояние „орторексия“ - вманиачаването на тема задравословно хранене. Главната цел на страдащите от орторексия е намирането на най-здравословните продукти, а останалите неща от живота – семейство, дом, работа, хоби, постепенно губят смисъл.

Какво означава това?

Храната за теб е начин да контролираш живота си, който ти смяташ за много опасен. Страдащите от орторексия не усеща тази постоянна тревога, която го съпровожда, защото е прекалено зает да пресмята съотношението между белтъчини и въглехидрати в „емулгирани водорасли с вкус на боровинки“, но е напълно убеден, че е напълно здрав.

3. Ти си ходеща енциклопедия на диетите

Пробвала си 279 диети, а има още 348, които трябва да опиташ. Пила си сок от зеле, яла си кайенски чушки и кълнове седмици наред. Практически всяка диета свършва със срив, чувство за вина и търсенето на нов чудодеен режим на хранене. А освен това събираш пари за операция за смаляване на стомаха.

Какво означава това?

Има стар анекдот за човека, който си загубил портфейла в храстите, но го търси под лампата, защото там е по-светло. Диетите на работят, защото недоволството от живота не е в числата на кантара, а трябва да го търсиш в душата си. Идеята как сега ще отслабнеш и всичко ще се нареди е привлекателна, но и точно толкова безмислена.

4. Мъчно ти е за себе си

 

С помощта на храната се опитваш да си запушиш устата и да заглушиш емоционалната болка.
С помощта на храната се опитваш да си запушиш устата и да заглушиш емоционалната болка.

 

За тялото ти, което не прилича на това на моделите в списанията (не ходиш на фитнес, защото всички ще видят колко зле изглеждаш). За номера на дрехите ти (шопингът е мъчение). За това, че изобщо ядеш (затова предпочиташ да ядеш сама). Ненавиждаш отражението си огледалото (тлъста свиня е най-ласкавото, което можеш да кажеш за себе си) и редовно преяждаш. А за това се ненавиждаш още повече.

Какво означава това?

Вероятно когато си била малка, близките ти са те отхвърлили, унизили и обидили. Зад всяка история на човек, който страда от импулсивно преяждане, стои детско преживяване на собствената си незначителност и отвратителност. А с помощта на храната се опитваш да си запушиш устата и да заглушиш емоционалната болка.

5. Ти се сриваш

Още като тийнейджърка започна да си събираш запас от сладкиши и чипс. Сега имаш пристъпи, когато можеш да изядеш две торти, една баница и четири шоколада. В подобни моменти не можеш да се контролираш и всичко приключва с тежест, болки в корема и отвращение. Обикновено тези пристъпи са вечер, а на сутринта не можеш да изпиеш и глътка кафе.

Какво означава това?

Специалистите по поведението в храненето наричат тези хора „бинджъри“ (binge (англ.) - пристъп). По правило такива хора са жертви на родителски забрани. Мама (с най-добри чувства, разбира се) повтаря на подрастващата си дъщеря, че трябва да отслабне, да не яде сладко, да бяга за здраве сутрин и да не излага семейството. Дъщерята пораства, а всичките тези забрани изведнъж изчезват и тя започва да се тъпче.

източник: cosmopolitan.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове