53% от най-обещаващите ваксини срещу COVID-19 - за 14% от населението на света

53% от най-обещаващите ваксини срещу COVID-19 - за 14% от населението на света - картинка 1

Правозащитници протестират, че богатите страни вече са си осигурили материал да ваксинират населението си три пъти

Богатите страни са си осигурили достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да ваксинират населението си близо три пъти до края на 2021 г., което може да лиши от ваксини милиарди хора в по-бедни райони, алармират "Амнести интернешънъл" и други неправителствени организации, цитирани от Ройтерс.
"Амнести" и други организации, като Оксфам, Frontline AIDS, Global Justice Now призоваха правителствата и фармацевтичната индустрия да вземат мерки, за да гарантират, че интелектуалната собственост на ваксините ще бъде споделена.
Световната здравна организация също призова неведнъж правителствата да направят "общественодостъпна" ваксина, която да защитава срещу КОВИД-19. СЗО подкрепи глобалната програма COVAX, която цели да гарантира справедливо разпределение на ваксините. Към нея се присъединиха 189 страни, но не и САЩ и някои други, които сключиха с производителите двустранни сделки.
COVAX се надява да достави около 2 милиона дози до края на следващата година. Това обаче ще защити само 20 на сто от населението на страните, които участват в този механизъм.

"Близо 70 бедни страни ще могат да ваксинират следващата година само един на 10 души срещу КОВИД-19, ако не се предприемат спешни мерки. Нови данни показват, че богати страни, представляващи само 14 на сто от населението на света, са закупили 53 на сто от всички най-обещаващи ваксини", заяви "Амнести интернешънъл".

Според правозащитната организация страната, купила най-голям брой ваксини е Канада, която си е осигурила достатъчно дози да ваксинира всеки свой гражданин пет пъти. Организацията призова да бъде подкрепено предложението, направено на среща на Съвета на СЗО, да се отмени правото на интелектуална собственост за ваксините, тестовете и методите за лечение на КОВИД-19.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Book Face

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове