6-месечни винетки – твърдо ‚Не“

6-месечни винетки – твърдо ‚Не“ - картинка 1

Депутатите отхвърлиха предложението за 6-месечен винетен стикер...

5/Днес депутатите отхвърлиха предложението на Реформаторския блок, в частност на Мартин Димитров и Петър Славов за въвеждане на 6 месечни винетки.

„Спазваме европейската директива, независимо, че е препоръчителна и смятаме, че 6-месечната винетка няма да е достатъчно търсена. По тази причина и на основата на този анализ са въведени седмичните и месечните винетни стикери”, обясни по време председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров, цитиран от БГНЕС.

Евала, ама то си беше и ясно, де. Хората бяха полети със студена вода. Нищо, че някои използват автомобилите си сезонно.

Интересен е аргументът, които посочиха в НС за отхвърлянето на половингодишния винетни стикер. Чуйте само: "Няма да има достатъчно приходи."...

Припомняме, че в началото на годината цената на винетките се увеличи от 67 на 97. Заради повишената цена на винетките, скочиха почти двойно и кражбите на годишни винетни стикери от предното стъкло на автомобила в цялата страна. Всичко тръгва нагоре, защото държавата трябва да има парички.

Като заговорихме за несправедливости, не можем и да не споменем горките мотористи. Те използват моторите си от март до октомври, най-много ноември, а искат не годишна "Гражданска", а 6-месечна. И са прави, де.

Истината е, че повечето европейски държави са въвели тази 6-месечна винетка за мотоциклети, а при нас те се возят безплатно. Поне така заяви Лазар Лазаров - главен секретар на МВР. Това, явно, би ни направило по-малко европейци. Истината е, че отхвърляме предложения, които имат необходимостта да бъдат приети ли?

Но да се върнем на темата с рокерите. Преди два дни те изпратиха писмо до председателя на НС Цецка Цачева, в което категорично заявиха, че са твърдо против новия закон, който ги задължава да сключват целогодишна застраховка "Гражданска отговорност" за моторите си, защото ги управляват само през половината от годината. Но, тази официална позиция на мотористите хич не развълнува депутатите.

Много искат тези мотористи… А, това, че огромен процент от моторите у нас могат да се окажат с прекратени регистрации на пролет, не е важно. Ние питаме, къде е държавата в този случай, защото се оказва, че ситуацията с регистрационните номера е следствие на новия кодекс за застраховането. Той влезе в сила от 1 януари.

Значи, приемаме нови правила, които са в ущърб на една част от населението, така ли?

Значи, наистина не е честно рокерите да плащат целогодишна „Гражданска отговорност“. Така или иначе, тези пари са хвърлени на вятъра за тях. И, знаете ли какво става в това положение? Появяват се хора, които пътуват без „Гражданска“. Нормално е, при една несправедливост да се отвърне с друга такава. По този начин държавата не осъзнава, че има повече загуби, отколкото ползи…С една дума можеше поне да ги намали…

Но, мълчи сърце!

И, така мотористите организират национален протест на 13 април пред сградата на парламента. Те твърдят, че ще се съберат около 10 000 души. Ответна реакция, която едва ли ще промени ситуацията, за съжаление. Но, ще видим, нищо не се знае…

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове