Ако сте от хората, които ядат малко, но въпреки това пълнеят, може би сте изправени пред случай на бавен метаболизъм. Ако добавим към това, че може да сте мързеливички и че сред новогодишни цели в списъка винаги се появява да се запишете на фитнес или да се занимавате със спорт, тогава трябва да знаете за похватите, с които метаболизмът изгаря калории по-бързо. Ще забележите, че някои от тях са свързани с определени детоксикации и навици, които според науката ни помагат да отслабнем.

Как действа отвътре

Под бавен или бърз метаболизъм се разбира скоростта, с която тялото обработва хранителните вещества (важен въпрос при загуба на тегло). Ако е бърз, тялото изгаря повече калории, дори когато не правим упражнения, което води до загуба на тегло. Известният основен метаболизъм е енергията, която тялото ни консумира ежедневно в покой, просто изпълнявайки основните функции на оцеляването, като дишане или спане.

Научно е доказано, че редовните упражнения с висока интензивност спомагат за изгарянето на калории и за поддържане на отличен метаболизъм, но какви са другите похвати, които не включват тренировки?

Чести хранения

Снимка 329575

Източник: iStock

Да се държите гладни дълго време води до намаляване нивото на кръвната захар, което забавя метаболизма. Консумирането на малки здравословни закуски между храненията, като например шепа ядки или парче плод, ни кара да се насищаме и да консумираме по-малко калории в следващото хранене. По този начин ще запазим ускорения си метаболизъм.

Протеини

Снимка 333326

Източник: iStock

Ако увеличим консумацията на фибри и протеини, метаболизмът ни също ще се ускори. Това е така, защото тялото изгаря повече калории, когато усвоява храни, богати на двата компонента. Хубаво е да включим в диетата си сложни въглехидрати като кафяв ориз, овес, пълнозърнести храни или мюсли.

Шамфъстъци

Снимка 333327

Източник: iStock

Тази ядка е с високо съдържание на тиамин, манган, витамин В6, желязо, магнезий и рибофлавин, които допринасят за нормалния енергиен метаболизъм и за намаляване на умората. Шамфъстъците са източник на витамин В6, който играе роля за нормалния метаболизъм на протеините, като също така допринася за добра психологическа функция.

Зелен чай

Снимка 316485

Източник: iStock

Зеленият чай помага за изгарянето на между 35 % и 43% повече калории на ден. Алесандра Амброзио, Селена Гомез и Сара Карбонеро са сред звездите, които включват зеления чай в диетата си, защото се характеризира с активни съставки за подобряване на тялото, кожата и настроението.

Студена вода

Снимка 329837

Източник: iStock

Процесът на изгаряне на мазнините чрез метаболизма се нуждае от вода, за да функционира правилно и тялото ни трябва да увеличи обмяната не веществата в стремежа си да изгори допълнителните калории, за да затопли студената вода, която пием.

Пикантни храни

Снимка 333328

Източник: iStock

Всички пикантни храни, като лют червен пипер, чили, табаско и дори джинджифил, съдържат капсаицин - вид смола, която действа като активна съставка за ускоряване на метаболизма. В допълнение към предотвратяването на задържането на течности, капсаицинът стимулира мозъчния рецептор, който контролира телесната температура и по този начин принуждава тялото да консумира повече енергия - тоест да се консумират запасите от мазнини, натрупани в мастните тъкани.

 

Източник: lifestyle.bg