Вече сте чували, че твърдият алкохол, шейковете и газираните напитки не са врагове на кантара. Те обаче не са единствените питиета, с които сте свикнали и които могат сериозно да объркат вашите диетични планове, твърди Карън Ансъл, автор на "Healing Superfoods for Anti-Aging: Stay Younger, Live Longer", цитира tialoto.bg. Трябва да премахнете от дневното си меню и следните течности:

1. Кофеинови напитки

Мокачино, фрапучино, латета с аромати и т.н. - забравете за тях! Изглеждат безобидни - кафе, мляко и мляко добавки, но всъщност накрая се оказвате със стотици поети празни калории! Ако държите на своята доза кофеин, пийте чисто кафе.

2. Нискомаслено мляко

Ако си мислите, че ниско масленото мляко ще ви помогне в борбата с килограмите, грешите. "Нискомасленото мляко може и да има малко по-малко калории, но то е бедно на важни хранителни съставки. По-добре пийте мляко с 2% масленост, тъй като то съдържа достатъчно калции, за да горите по-ефективно мазнините", обяснява Ансъл.

3. Студен чай

Почти всеки вид студен чай е пълен със захар. Средно една бутилка съдържа 11 лъжици захар По-добре си направете домашен студен чай, който подслаждате по-малко и към който може да добавите малко лимон за аромат.

4. Плодов сок

Колкото и "изчистен" да е един плодов сок, той съдържа много захар: чаша 100% гроздов сок има 9 чаени лъжички захар; чаша 100% ябълков сок има 7 чаени лъжици захар; чаша 100% портокалов сок има 6 чаени лъжици захар. Избягвайте всякакви плодови напитки, на чийто етикет е обозначено съдържанието на добавена захар.

5. Смутита

На пръв поглед едно плодово или зеленчуково смути изглежда напълно подходящо за вашата диета. Бихте ли изяли наведнъж обаче 4-5 порции плодове/зеленчуци? Проблемът с тази напитка е, че човек често може да прекали с количеството без да се усети - а това са и повече калории, коментира Ансъл.

6. Енергийни напитки

Ако се нуждаете от енергийни напитки, то вие или не се храните правилно, или не спите достатъчно и затова нямате енергия. Усвояването на храната и горенето на мазнини също не е на ниво. С подобни напитки само тъпчете тялото със захар и вредни консерванти, но не подобрявате функциите и работата му. По-добре поработете върху режима си, за да не се налага да се поддържате будни и енергични с изкуствени стимуланти.