6 съвета за по-добро управление на личните ви доходи

6 съвета за по-добро управление на личните ви доходи - картинка 1

Не е нужно да си финансист, за да имаш добър нюх за парите. Не е нужно и да си особено богат, за да управляваш парите си разумно

Парите никога не достигат. Дори и когато ги имаме, пак се оплакваме, защото оставаме с усещането, че нямаме достатъчно. И в двата случая, обаче трябва да знаем няколко елементарни съвета, за това как да управляваме своите пари, така че те да работят за нас.

 1. Спестявайте
 • Вероятно за някои от вас, това заучи като подразбиращо се, но за нас е важно да го акцентираме. В днешния свят изкушенията да изхарчиш своите пари идват отвсякъде и става все по-трудно, да заделиш една определена сума, която да не пипаш. Други от вас, вероятно ще кажат, че нямат достатъчно пари, за да изкарат до края на месеца, пък камо ли, да спестяват. Спестяването е лукс, възможен само за богатите и средната класа. Въпреки това, не подценяването спестяването, дори и 5 лева да отделяте на месец, пак събирайте някакъв фонд, който да помага в извънредни случаи.
 1. Дръжте своите пари на различни места
 • Скорошни фалит на Корпоративна търговска банка е илюстративен пример за това. Парите трябва да се държат на различни места, в различни банки или под формата на различни на инвестиции. Ако питате мен, извадете едни 200 лева и ги сложете някъде в къщи, където са достатъчно добре укрити. Просто трябва да имате кеш по всяко време. На колкото повече места разхвърлите своите пари, толкова по-нисък става риска.
 1. „Парите никога не спят“
 • Нямате никакъв смисъл да държите голямо количество пари, надхвърлящо вашите разходи за 2 месеца, без те да бъдат инвестирани по някакъв начин и да ви носят доходност. Независимо, дали ще ги сложите на депозит, ще си купите акции или облигации, или ще инвестирате в недвижим имот. Парите, освен платежно средство са и ресурс, много ценен ресурс, използването на което струва още пари. Ако има те крава, която пуска златно мляко, ще я оставите ли неиздоена.
 1. Ясни разчети на разходите
 • Много е важно да можете да направите добър разчет на своите пари, колко пари отиват за сметки, какви ще са ви нужните пари за потребление през месеца, каква финансова възглавница, да оставите, така че да можете да реагирате бързо, ако ви се наложи да купувате лекарства или нещо друго. Ако е нужно, дори пресметнете с вашите доходи, колко пари на ден можете да си позволите да изхарчите. Не стигайте до лихвари или микро кредити, защото лихвите са умопомрачителни.
 1. Домашно хоби – възможност за допълнителни доходи.
 • Независимо дали ще шиете гоблени или ще правите декоративни украси, които ще продавате по интернет. Винаги можете да намерите начин, да се забавлявате и да изкарате някой допълнителен лев в свободното си време. Кой знае, някой ден може вашето хоби да стане толкова печелившо, че да се превърне във ваша основна работа.
 1. Разплащайте се кеш
 • Отминаха времената, когато носехме големите пачки от заплата навсякъде с нас. Днес почти всички използват дебитна карта, а разплащането става все по-лесно, безконтактно, чрез мобилни устройства. Въпреки това, не разчитайте само и единствено на тях. Дори и по 50 лева, теглете своите пари от банкомат. Причината е психологическа. На дебитната карта няма вграден брояч на оставащите ви пари, а много често забързани в ежедневните си задължения забравяме да проверяваме, какво е нашето финансово състояние за месеца. Картите предразполагат към повече харчене, защото губим представа за оставащите ни пари.

Не е нужно да си финансист, за да имаш добър нюх за парите. Не е нужно и да си особено богат, за да управляваш парите си разумно.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове