7 деца и учителка загинаха при нападение на училище в град Казан

7 деца и учителка загинаха при нападение на училище в град Казан - картинка 1

Задържан е 19-годишен стрелец, който действал самостоятелно със законно придобито оръжие

Седем деца и 25-годишна учителка бяха убити днес при нападение в училище в руския град Казан, който е административен център на Татарстан, предадоха руските медии. Още 20 души са ранени и са настанени в болница. Осмина пострадали са в тежко състояние.

Нападателят е задържан - той е 19-годишен. Опровергана бе информацията за втори стрелец. Първоначално се чул взрив, а после започнала стрелба. Деца скачали от прозорците на третия етаж, за да се спасят. Там са стаите на осмокласниците. Учителката се оказала случайно на пътя на злосторника в един от коридорите на училището.

От Министерството на просветата служител казал на ТАСС: "През главния вход влязъл човек с автомат и веднага започнал да стреля. Ранил на входа работник от обслужващия персонал". Друг технически служител успял да натисне алармен бутон.

Районът около училището е отцепен от полиция. На мястото на произшествието пристигна президентът на Татарстан Рустам Миниханов, който обяви траур в републиката на 12 май. В училището имало 714 деца, 52 учители и педагози и двайсетина служители от персонала. Заловеният нападател не е от това училище, но е възможно по-рано да е учил там. Той се снабдил законно с оръжието, заяви представител на "Росгвардия". Мерките за сигурност са засилени във всички учебни заведения след стрелбата, съобщи кметството на града. Деца от нападнатото училище били преместени в детски градини, където са оставени на грижите на психолози.

СТАТИСТИКА

През последните 5 години това е 14-то въоръжено нападение в руско училище. Най-смъртоносното бе на 17 октомври 2018 г. в Керченския политехнически колеж (Крим), където при стрелба и експлозия на самоделно устройство загинаха 20 души, а 65 бяха ранени. Нападателят бе 18-годишен четвъртокурсник, открит мъртъв с огнестрелна рана в една от стаите на колежа. Следствието установи, че той е бил постоянно унижаван от връстниците си поради имуществено неравенство.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове