7 идеи в помощ на бъдещи бащи

7 идеи в помощ на бъдещи бащи - картинка 1

„В какво се забърках”

Тази мисъл често измества еуфорията и радостта, която изпитват бъдещите татковци. Мъже, на които предстои да станат родители за първи път, са във властта на хиляди противоречиви чувства, просто защото бебето за тях е вид извънземно, непознато и непонятно.

Ако преди това не са си имали работа с по-малки сестри, братя, племенничета, или не са ходили на курс за родители, много бащи изпадат едва ли не в шок пред новороденото – целият им свят се преобръща надолу с главата. Защо то повръща, защо не спира да плаче, как така се зачервява цялото, кога ще му падне пъпчето... Дори нищо, ама нищо да не знаят за бебешкото битие, следните 10 неща ще помогнат на бъдещите бащи да влязат по-бързо и по-лесно в час:

1. Вие не сте вторият родител, а един от двамата родители.
Вие сте толкова отговорен за превръщането на малката нежна топчица в здрав и умен човек, колкото и майката. Не бъдете като онези бащи, които не са сигурни какво точно е тяхното място между зачеването и първия училищен звънец на техните деца.

Не се заблуждавайте, че детето ще се справи без ваша намеса с неволите около поникването на първите зъбки и с първата любов. Вашата личност е от решаващо значение за всяка стъпка по пътя на хлапето. Информирайте се за всичко, свързано със здравето, храненето, възпитанието, игрите, мъките и радостите, участвайте активно и позволете на детето да бъде себе си.

2. Понякога ще мислите, че правите огромна грешка.
Не изпитвайте угризения, че ви минават такива мисли - нормално е да имате съмнения, след като вече не вие, а детето диктува правилата. То ще бъде на първо място във всеки план – от това дали да отидете на кино довечера до глобални начинания като покупка на апартамент. Просто не се отдавайте на подобни мисли, те, така или иначе бързо отшумяват.

3. Купете хубава прахосмукачка.
В първите 2-3 години след раждането всичко ще се развива основно на пода, затова, бъдете готови – да настъпвате ябълково пюре или шоколадова глазура или конфети, да се натъквате на стъклени украшения и малки гумени топчета – всякакви изненади ви очакват и всичко, което малките ръчички могат да хванат и хвърлят, ще бъде на земята. Много бързо ще забравите какъв е бил първоначалният цвят на килима, всъщност – трябва ли ви килим да събира прах и трохи от бисквити?

Най-добре е веднага, след като се приберете, да пускате по една прахосмукачка профилактично – и без друго жена ви няма да има нито време, нито сили за това, а и кръстът и гърбът обикновено болят няколко месеца след раждането...

4. Дзен за начинаещи
Чували ли сте максимата, че децата са неизчерпаем източник на радост, но само тогава, когато не са неизчерпаем източник на неудовлетвореност? Често ще се налага да си припомняте и старата тибетска молитва, която завършва с: „Боже, дай ми сили да приема това, което не мога да променя.”

Когато сте на ръба да избухнете при вида на каквато и да било пакост, вдишайте дълбоко, бройте до колкото ви е нужно, за да не позволявайте да ви завладее ирационален гняв - вашето бебе си няма и понятие, че вие го възприемате като дразнител. Помнете и друго: 1-2-3-годишният човек дете има право да се държи като дете, но вие - не.

5. Бебета и пътешествия – очаквайте пълна каша!
Мен са ме качили за пръв път на самолет, когато съм била на 4 месеца, но повечето хора се плашат от идеята да пътуват на дълги разстояния с бебе. Всичко може да се очаква, затова трябва да сте подготвени за всевъзможни ситуации. Тоест, да носите багаж, предвиждащ всичко необходимо: термометър, играчки, памперси и милион шишенца с биберони... Няма значение дали ще пътувате за 2 или за 20 дни, на 50 или 500 км разстояние.

По-добре отидете на почивка, докато все още можете, преди да се е родило детето.

6. Събирайте обяви за детегледачки.
Нека това ви стане навик, защото си нямате идея как рязко и необратимо ще ви се приисква да изчезнете за няколко часа или няколко дни от царството на памре, далеч от недоспиването, хремата и умората. И близо до прегръдките на любимата жена. Вашата съпруга може и да е против да зареже всичко изведнъж, но направете каквото е по силите ви, за да я изведете поне на кратка любовна среща.

Всичко изглежда по-лесно и по-весело пред чаша вино и погледа на любимия човек. За да си осигурите тези красиви мигове, имате нужда от проверени детегледачки, на които можете да разчитате. А те, както ще се уверите, съвсем не са толкова много, затова всяка обява е добре дошла.

7. Намирайте време и за другите хора в живота ви.
Имам познат, който след раждането на сина си едва ли не иззе ролята на майката, като изключим кърменето. Преповива, топли нощното мляко, обикаля парка с количката. Заряза всички останали хора и случки в живота си и се посвети само и единствено на своето дете.

Хубавото е, че мъже като него са малцинство. Защо е хубаво? Защото за никого не е добре да живее еднопистово – нито за бащата и майката, нито за детето.

Ще можете да дадете много повече от себе си на малкия човек, ако денят ви е богат на истории, впечатления, емоции. Не се откъсвайте от приятелите и работната среда - ролите на добър баща и предан съпруг са две от различните житейски роли, които ви прилягат.

източник: Новите родители

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове