7 интересни факта за вашето бебе

Ще се изненадате!

4/ Повечето хора възприемат бебетата като изключително сладки малки създания, които говорят неразбираемо, лигавят се и изискват постоянни грижи. Гледайки как едно бебе прекарва дните си, човек си мисли, че то вероятно не разбира изобщо какво се случва около него, пишат mamitati.com.

Всъщност това не е така – бебетата са изцяло заети със задачата да разберат как точно е устроен светът, в който се намират. Те систематично анализират предметите, хората и всичко останало около себе си. Правят прогнози и след това ги проверяват, за да разберат дали са правилни, а когато не отговарят на очакванията им, бебетата просто ревизират идеите си и продължават проучванията си.

Според учените, които изследват умът и начинът на мислене на бебетата, те изобщо не са неосъзнати, а всъщност са доста сложни индивиди, притежаващи множество невероятни способности.

Бебетата помнят дори най-ранните си преживявания

Повечето хора смятат, че несъзнателният живот на бебето е от момента на раждането до момента, когато вече започнат да разбират напълно какво се случва около тях и да си създават спомени. Оказва се, обаче, че спомени се формират още докато бебетата са в утробата на майката. Терминът „несъзнателен живот“ не е особено точен, защото учени са доказали със специален експеримент, че бебетата помнят дори преживяванията си през последните шест седмици преди раждането им. Експериментът се е състоял в това, че жените в напреднала бременност са чели на глас откъси от любима книга два пъти на ден, а впоследствие след раждането са започнали да четат части от нея, но и други книги. Бебетата им са показали недвусмислени предпочитания именно към вече познатата книга пред останалите. Най-интересното в случая, което учудило много учените, бил фактът, че бебетата са предпочитали познатата книга, независимо кой я чете, т.е. независимо от гласа, който чуват – познат или непознат.

Могат да различават доброто от злото

Дори на 6-месечна възраст бебетата могат да преценят кое е добро и кое – лошо. Психологът по детско развитие проф. Пол Блум от Йелския университет в Пенсилвания, САЩ, е провел редица експерименти с деца между 6 и 10-месечна възраст, които недвусмислено доказват това. На бебетата са показвани различни сцени от куклен театър многократно и след това им е давана възможност да изберат с коя кукла или играчка от участващите в сценката предпочитат да играят. Например, в едната от сценките кученце се опитва да отвори кутия и едно мече му помага, а друго му пречи, като сяда върху кутията. След като гледали сценката около десетина пъти, над 80 % от децата избирали да играят с „доброто“ мече. Един от водещите проучването, Кийт Хамли дори коментира, че родителите може би излишно се притесняват дали ще успеят да научат децата да различават добрите от лошите хора – опитите показват, че това вероятно е заложено донякъде у тях още от най-крехка възраст.

Бебетата също искат да помагат и да бъдат полезни

Не само децата и възрастните, но и бебетата имат желанието да помагат и да бъдат полезни на хората около тях. При експеримент, в който учени се опитвали да отворят врата, докато ръцете им са заети с нещо или се протягат да вземат предмет, който не могат да достигнат, бебетата реагират спонтанно и изявяват желание да им помогнат. Тук учените съветват настоящите и бъдещи родители, че не е добре децата да получават награда, когато бъдат полезни и помагат, защото така шансът да го правят в бъдеще се смалява прогресивно.

Бебетата имат предпочитания и държат на тях

Друг експеримент показва, че бебетата имат предпочитания и държат на тях. За да го докажат, учените поставят пред тях два буркана, пълни с черни и розови играчки, като в единия преобладават розовите, в другия черните. Когато ученият вземе по една играчка от всеки буркан, сложи я в непрозрачна кутия и вземе бурканите, бебето се насочва към тази кутия, в която е видяло, че се намира играчката в предпочитания от него цвят, защото знае, че вероятността тя да е там е много голяма.

Те са интересуват и учат от изненадите

Проучване доказва, че изненадите карат бебетата да се интересуват и наблюдават нещата отблизо и дори да правят опити да отгатнат това, което ги очаква. В експеримента 11-месечни бебета гледат топки, които се движат по предвидим и по непредвидим начин: учените ги пускат по рампа, като едните се спират в стената, а другите минават през нея по изненадващ начин. Оказва се, че бебетата са много по-заинтересовани от тези, които преминават „магически“ през стената и искат да разберат как става това.

Бебетата са емоционално интелигентни

Всяко бебе може да усети, когато не му се обръща достатъчно внимание и започва веднага да се опитва да го привлече отново с различни гримаси и звуци. Когато бебетата усетят, че са тотално игнорирани, вече започват буквално да плачат за внимание. Това разкрива забележителната им емоционална интелигентност, а самият факт, че никой не може да ги успокои, както майката, показва невероятната връзка между тях.

Те познават отлично човешкия характер

Вероятно сте виждали как бебе имитира възрастен – използва думи и говори като него, жестикулира и се държи като него и т.н. Това, което обаче не сте предполагали е, че бебетата не копират всеки човек. Учени са доказали, че около първата си годинка бебетата вече не имитират хората, чието поведение смятат за престорено и неистинско. Това са направили чрез експеримент, при който двама възрастни отварят

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове