7 неща, които не трябва да правиш след тренировка

7 неща, които не трябва да правиш след тренировка - картинка 1

Спазвай тези правила!

Разбира се, ако не планираш да хвърлиш всички усилия на вятъра или, което е още по-лошо, да застрашиш здравето си.

1. Да ядеш час след това

„Непосредствено след тренировка организмът ти изгаря калории с бясна скорост. Остави го да завърши процеса и не хвърляй още дърва в огъня: първото ти хранене след тренировка трябва да е не по-рано от час”, казва Лейла Фазели, основател на веригата фитнес центрове Aerospace.

2. Да пиеш енергийни напитки

„Мнозина се опитват да ускорят метаболизма, „поливайки” тренировката с енергийни напитки. В никакъв случай не го прави – в тях има много захар, и по-скоро ще забавиш процеса на горене на мазнини, след като нахраниш организма си с бързи въглехидрати”.

3. Да спиш

„Дори и да си се скапала, не бива да лягаш да спиш след тренировка. На организма са му необходими около 2 часа, за да се забавят всички процеси и тялото да е готово за сън. Бързото заспиване след тренировка може да се сравни с внезапно натискане на спирачките: вредно е и за окачването, и за гумите, и за двигателя”.

4. Да пропускаш разтягането

„Най-често след силова тренировка посетителите на фитнеса не остават за половинчасовия стречинг, а това е голяма грешка. 

5. Да избърсваш потта от лицето си с кърпа

„По-точно казано, със същата тази кърпа, която току-що постла на тренажора. Гарантирам възпалителните процеси на всички, които правят така!”

6. Да се прибереш вкъщи без да си си взела душ

„Дори и да живееш на 5 минути от фитнеса, си вземи душ непосредствено след тренировка. Тези 5 минути са достатъчни, за да изсъхне потта, покривайки горния слой на кожата, където веднага започват да се размножават бактериите”.

7. Да ограничаваш течностите

„След тренировка пий толкова, колкото ти се иска. От водата няма да напълнееш, вредно е да търпиш жаждата!”

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове