Те могат да ви причинят всичко - от лошо храносмилане до рак
Храната е един от най-големите разходи на семейството и правим всичко възможно, да не я изхвърляме. Обаче това пестене на храни може да се окаже много вредно за нашето здраве. Вижте 7-те храни, които освен че може да предизвикат стомашни проблеми, могат да доведат до тежки заболявания.
- Зелените картофи
Те може да съдържат токсично вещество, наречено соланин, алармират специалистите. Зеленият цвят на картофите почти винаги е признак за наличието на токсичното вещество. Соланинът е определено опасен за здравето на хората.
Ето защо, ако съхранявате картофите по-дълго до появата на зелен цвят, то тогава ги извърлете. По-добре си купете пресни от магазина!
- Хляб с плесен

Като цяло мухлясалият хляб може да бъде опасен, защото съдържа вещества, водещи до рак. Най-малкото, те могат да съдържат бактерии, като листерии, които вредят на храносмилателната Ви система. Освен това те са особено вредни за бременните жени и хората, чиято имунна система е слаба.
- Сурови яйца

Тук трябва да внимавате със срока на годност. Проверето го още в магазина, защото яйцето, което е с изтекъл срок на годност, ще предизвика хранително разстройство.
Ако случайно не знаете дали яйцето е прясно, или не, има лесен начин да проверите. Разбийте го в чиния, ако се разпръска по нея, значи е развалено. Ако е събрано около жълтъка, то тогава е годно за ядене.
Освен това, специалистите препоръчват да си измивате ръцете, след като сте държали сурови яйца.
- Ако консервата е издута, храната в нея е негодна

Това е признак за разваляне на храната, алармират специалистите. Когато консервата е изкривена и най-вече подута, то това свидетелства за наличието на бактерията Clostridium Botoniliom, която отделя токсичен протеин и може да повлияе на нервната система. Така че по-добре ги изхвърлете.
- Краставица, която е негодна за храна

Всеки обича да си нареже краставичка в салатата, макар и преседяла. Но, внимавайте, защото ако е почнала да гние, трябва незабавно да я изхвърлите. Лекарите твърдят, че за да почне да се скапва една краставица, тя съдържа бактерии вида Pseudomonas и Photobacterium, които са опасни за вашето здраве и могат да доведат до инфекция на стомашно-чревния тракт или на черния дроб
- Многогодишни подправки

Да, знаем, че подправките могат да стоят дълго в шкафа ни, но все пак при стайна температура те могат да завъдят хранителни молци и насекоми, твърдят експертите. Ето, защо, опитайте подправката, преди да поръсете манджата с нея. Ако има остър мирис, то незабавно я изхвърлете.
- Закуски – мюсли и бисквитки със странен мирис

Често тези уж неразваляеми продукти може да имат вкус и мирис на химически вещества, ако стоят дълго в шкафа ни. Според лекарите това е опасно явление, което може да ви разболее. Ето, защо, ако имате съмнение, веднага изхвърлете бисквитките или мюслито.
/34