7 причини да отидете в Мароко

7 причини да отидете в Мароко - картинка 1

Казват, че в Мароко се усеща силно европейско влияние. Когато отидете там обаче, разбирате, че това е колоритна страна, в която „кипят“ традиции

Освен това Мароко е доста разнообразно място. Пейзажът се мени поразително бързо. В пустинята е страшна жега, а ако след няколко дни отидете в северната част, ще усетите свежия морски бриз. Има планински градове, например Шефшауен.

Условно страната може да се раздели на 5 части: плажове, пустинна област, планини, полета и каньони.

На кого ще му хареса в Мароко?

Това е страна за онези от вас, които не се боят да навлязат надълбоко в Африка и искат да почувстват колорита на арабска страна. В Мароко е безопасно, усеща се европейското влияние, но същевременно страната е уникална и богата на преживявания.

Кога?

Обикновено в Мароко високият сезон започва през лятото, но през юли е най-горещо.

Какво не бива да пропуснете да направите:

1. Отидете до „най-небесносиния град“. Става дума за Шефшауен – вълшебен град, истинска арабска приказка. В сравнение с други градове – Фес, Маракеш, Казабланка, той е малък. Очакват ви тесни улици и сини къщи. Целият град е в индигово синьо.

2. Разходете се из Сахара на гърба на камила. Обикновено при залез слънце или по изгрев. Полюбувайте се на слънцето, насладете се на абсолютната тишина и на местния колорит. След това се скрийте в някоя шатра. Атмосферата е невероятна.

3. Изкачете се по планината Тубкал и пренощувайте в планински приют. Част от маршрута е сух, а след това ви очаква сняг. Вятърът е страховит.

4. Поблуждайте по уличките и напазарувайте. Цени няма да видите. Не вярвайте на цените, които ви казват. Делете на две и се пазарете. Да попитате колко струва нещо е покана за хитър отговор.

5. Дегустирайте традиционните ястия и напитки. Мароканската кухня заслужава вниманието ви. Има таджини - храна, приготвена на огън в глинен съд. Освен това тук готвят зеленчуци: картофи, моркови на огромни парчета, тиквички, а в средата месо – овнешко, козе или пилешко.

Чаят е ментов. Правят и друг на основата на зелен чай или билков. Местните слагат доста захар в него.

6. Влезте в огромна джамия на вода – по-точно над водата. Става дума за джамията на Хасан II, която се намира на брега на Атлантическия океан. Изглежда потресаващо впечатляващо. Минарето е високо до 200 метра.

7. Вземете си портокали. Ако в Азия е обичайно да се яде манго, то в Мароко не може да не пробвате портокалите. Такива не сте опитвали никога през живота си. Много са сладки!

Портокалите в Мароко са като ябълките в България. Поднасят ги почти навсякъде и по много.

Не яжте портокалите, които растат по уличните дървета. Те са горчиви.

 

profit.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове