7 признака, че смартфонът ръководи живота ви

7 признака, че смартфонът ръководи живота ви - картинка 1

Ако кажете „да“ на всичките ни предположения, много голяма е вероятността да сте пристрастени

Слагате ли телефона си на масата, докато се храните? Проверявате ли го през 10 секунди? Паникьосвате ли се, когато батерията се изчерпва или случайно забравите устройството  у дома?

Ако кажете „да“ на всичките ни предположения, много голяма е вероятността да сте пристрастени към своя телефон. И най-лошото е, че може би той ръководи живота ви.

Помислете си: Колко пъти сте закъснявали за среща, тъй като искате да дозаредите устройството? А колко срещи съсипахте, защото не можете да удържите желанието си да проверите пощата или социалната мрежа?

Преди да се извините със „зает съм“, „трябваше“, нека да ви представим няколко от симптомите, които говорят за това, че сте позволили на телефона да ръководи живота ви.

1. Спите с него

Очевидно ви трябва будилник. Но това ли е причината смартфонът да бъде в спалнята? Или просто искате да сте винаги способни да разблокирате екрана и да видите какво се случва по света?

Решението

Ако не искате да си купувате истински будилник или не искате да отдалечавате телефона в другата част на стаята, това е приемливо. Тогава изключете приложенията. Нека те не ви притесняват по време на нощната почивка.

2. Първото нещо сутрин – да прегледате телефона

Протягате ли се към телефона, щом отворите очи сутрин? Разглеждате новините, които почти винаги ви стресират. А какво да кажем за служебните имейли, за тези от шефа... Ако ви звучи познато, препоръчително е да преосмислите старта на дните си.

Решението

BreakFree е мобилно приложение, което измерва как използвате телефона и ви припомня да бъдете умерени. Можете да настроите кога да се изключва интернет връзката, кога да стартира и т.н.

3. Постоянно е в ръцете ви

Ако сте от хората, които постоянно взимат телефона си в ръка, независимо къде отиват и за колко време, да, имате проблем.

Решението

Предлагаме ви приложението Forest. Идеята му е, че колкото повече време стоите далеч от телефона си, толкова по-красиво става едно прекрасно дърво. Колкото повече устоявате на желанието, толкова по-бързо расте то.

4. Постоянно го презареждате

Кълнете се, че само проверявате имейли и съобщения, но продължавате да забелязвате, че батерията се зарежда до към обяд. Постоянно ниско ниво на заряд на телефона е категоричен знак, че постоянно си „играете“ с телефона.

Решението

Ако забелязвате, че постоянно трябва да търсите контакт, приложението Moment ще ви подскаже как точно черпите заряда.

5. Получавате нотификации за всички приложения

Трябва да бъдете честни със себе си. Трябва ли да чувате всеки пост, съобщения или туитване? Точно сега ли? Когато помислите малко, ще осъзнаете, че те наистина не са толкова спешни.

Решението

Можете да ги държите под контрол, като влезете в настройките на телефона. Можете да изберете кои приложения да ви алармират постоянно и кои не.

6. Представяте си, че телефонът звъни или получавате съобщения

Кълнете се, че не сте луди, но продължавате да чувате от време на време телефона си, макар на екрана му да не се изписва никаква активност.

Решението

Това състояние вече е познато на учените. То е категоричен знак, че използвате прекалено много смартфона си. Използвайте режима Do not Disturb, за да изключвате звука на телефона в моментите, в които искате да бъдете 100% съсредоточени.

7. Нотификациите ви винаги са сведени до 0

Не се обиждайте. Не казваме, че не получавате такива, но вие постоянно ги проверявате и те не се трупат.

Решението

Можете да изключите нотификациите, както вече споменахме по-горе. Друг начин за пролетно почистване е като използвате Nova Launcher – с негова помощ можете да елиминирате всички икони на приложения от екрана.

 

profit.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове