7 стъпки към успешно бащинство

7 стъпки към успешно бащинство - картинка 1

Как за 3 месеца да подобрим шансовете за бебе

Днес всеки 5-и мъж не може да стане баща от раз. Често дори не подозира това, защото няма проблем с обичайната си сексуална изява. Проблемът става ясен, когато двойката започне изследвания и лекарят поиска да се направи анализ на сперматозоидите - едно от първите изследвания, което партньорът прави, ако чаканото бебе се забави повече от година.

Проблемът не е само ваш

Специалисти от цял свят отчитат намаляване на плодовитостта на мъжете през последните 4 десетилетия. Сперматозоидите губят своите качества – намаляват по количество и често не отговарят на изискванията за качество. Потвърждава го статистиката.
Само няколко факта. Ако през 1940 г. средният обем на еякулата е 3,4 мл., през 1990 г. той е едва 2,75 мл. А за същия период концентрацията на сперматозоиди в него е паднала от 113 на 66 млн в милилитър.
Вероятно по-нови проучвания ще покажат още по-стряскаща картина. А нормата, която Световната здравна организация е определила за базова, е 2 мл. с концентрация 20 милиона в милилитър. Ако резултатът е на ръба на тази норма, има начин да "съживим“ картината в спермогенезата. С прости мерки можем да събудим активността на сперматозоидите.
Добрата новина е, че те се обновяват периодично – на 72-72 дни.
Затова малки промени във всичко онова, което наричаме начин на живот и обикновено включва редица вредни навици – алкохол, цигари, преяждане с мазни храни, дава добър резултат. За 3 месеца може да подобри качествените характеристики на спермата. И с това шансовете да станете баща.

1. Свалете излишните килограми

Често лошото качество на спермата е свързано с наднорменото тегло на мъжа и с менюто. Мастните клетки произвеждат естроген в излишък. А той влияе на синтеза на тестостерона – хормонът, който е необходим за производство на сперма. Той отговаря също така и за сексуалната активност.

Затова теглото трябва да е в норма. Заедно с рационалното хранене, лекият спортен режим се отразява добре. Половин час гимнастика сутрин стимулира кръвообращението и обмяната на веществата, намалява застойните процеси в простатата.

2. Уволнете алкохола и цигарите

Банален съвет, ако остане без мощни аргументи. Алкохолът намалява способността на организма да усвоява цинка. А той е жизнено необходим за всички процеси свързани с образуването на сперма, отговаря не само за количеството, но и за качеството на сперматозоидите. Чаша концентрат вечер може да ги направи „инвалиди“. Алкохолът трови клетките и намалява количеството на здрави и жизнеспособни сперматозоиди. Заедно с това блокира и център в главния мозък, който отговаря за ерекцията. Добрата новина е, че дори временното въздържание, бързо може да „поправи“ тази грешка.
Никотинът също има негативно влияние. Сравнителен анализ сочи, че в спермата на пушачите има по-малко подвижни сперматозоиди и те са с повече дефекти. Заедно с това токсичните вещества от цигарите потискат кръвоснабдяването на половия член и пречат на ерекцията.

3. Разтоварете стреса

Постоянното нервно напрежение и стрес намаляват концентрацията и подвижността на сперматозоидите. Най-простият начин да се разтоварите е със спорт, разходки в планината или парка.

4. Временно забравете сауната

В периода, в който мъжа се готви да става баща, топлите процедури – сауна, парна баня, топли вани е добре да се избягват. Топлината е пагубна за сперматозоидите. Не случайно природата е „извадила“ тестисите от тялото. Така им гарантира относително по-ниска температура. Носенето на широк панталон също влиза в графата с препоръки – на хладно и проветриво на тестисите им е по-добре.

5. Огледайте менюто си

Има храни, които доказано вредят на качеството на спермата. Като номер едно в този списък са тези с високо съдържание на холестерол. Той е вреден не само за кръвоносните съдове и сърцето, но се отразява и на цялата репродуктивна система. Ако е в излишък, пречи на подвижността на сперматозоидите.

По-добре изхвърлете от менюто фастфуда – чипсове, пържени картофи, поруфабрикати, хамбургери и пици. Те са богати на така наречените транс-мазнини, които доказано влияят негативно на сперматозоидите. Заменете ги с полезни - полиненаситени мастни, които са богати на омега 3 омега 6 - семена, ядки, конопено, ленено, зехтин, слънчогледово масло. Отличници са мазните риби: сьомга, риба тон, пъстърва. Тези храни доставят най-необходимите ресурси за спермогенезата и позволяват изграждането на стабилна флуидна плазмена мембрана. От нея зависят формата, движението и оплодителните способности на сперматозоидите.

Пълнозърнести и бобови храни, свежи плодове и зеленчуци набавят важния за репродуктивните функции витамин Е. Той отговоря за подвижността и концентрацията на сперматозоидите. Пресните плодове и зеленчуци пък се борят най-успешно със свободните радикали – признати убийци на репродуктивните клетки. Яйца, царевица и морски продукти са богати на цинк. Той е важен производството на сперматозоидите и поддържа тестостерона в норма.

6. Секс по график

Продължителното въздържание от секс намалява подвижността на сперматозоидите, а честите полови контакти намаляват техния брой.

Ето защо, за да се постигне желаният резултат, сексът трябва да се прави с мярка. Средната норма е около 3 пъти седмично в периода на овулация. Двойки, които правят по-рядко секс, имат по-малки шансове за зачеване.

7. Не отлагайте дълго

Количеството сперма е най-голямо между 30 и 35- годишна възраст, а е най-малко след 55 години. Подвижността им също. Количеството на "добри плувци" над 55 години е с 54% по-малко, в сравнение с това при мъжете между 30 и 35-годишна възраст.

Мона Василева/ noviteroditeli.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове