7 съвета за постигане на идеален летен тен

7 съвета за постигане на идеален летен тен - картинка 1

Не се страхувай от лъчите прекалено

Не бива да ги избягваш на всяка цена, защото те повишават нивата на серотонин в организма (хормон, още познат като естествен антидепресант), както и помагат за синтеза на витамин D (важен за състоянието на костите, зъбите и кожата).

Възможно е да избегнеш недостатъците от слънцето, а именно преждевременно стареене, изгаряне и рак на кожата, ако се довериш на съветите ни.

1. Винаги, винаги, винаги избягвай солариума.

Не падай жертва на обещанията на салоните за красота, които твърдят, че е възможно да постигнеш „здравословен“ тен със солариум. Лъчите на солариума са единствено вредните UVA (водещи до стареене и рак), а не UVB (отговорни за синтеза на витамин B). Освен това, изследвеанита сочат, че печенето в солариум повишава риска от рак на кожата с плашещите 75%.

2. Нанасяй правилния SPF.

Не разчитай единствено на фактора. На бутилката трябва да пише още думата „широкоспектърен“, което значи, че предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи. Спри се на SPF 30, а не на SPF 50. Първият филтрира 97% от слънчевия спектър, а вторият – 98%. Както виждаш, разликата е незначителна, само че SPF 50 може да ти даде фалшива сигурност за защита. Истината е, че никой крем няма да те предпази от изгаряне, ако не го нанасяш на всеки два часа.

3. Бъди наясно колко време под слънцето ти е необходимо.

Трябва да спреш печенето, когато кожата ти стигне своята „крайна точка“, тоест не може да произвежда повече меланин. Има си краен предел, което означава, че целоднвеното печене край басейна е безсмислено. Обикновено „крайната точка“ настъпва 2-3 часа след първоначалното излагане на слънце, като това време намалява за хората с по-светла кожа. След това, рискуваш кожата ти да се увреди от UV лъчите, независимо от това дали е намазана със слънцезащита.

4. Търси сянката.

 

7 съвета за постигане на идеален летен тен

 

Прави си почивки от печенето, за да намалиш интензитета на UV лъчи, който кожата ти получава. По този начин намаляваш риска от изгаряне и повишаваш шанса тенът ти да стане по-равномерен и дълготраен.

5. Замени кремовете за по-лесно придобиване на тен с хранителни добавки.

Според дерматолозите, продуктите за засилване на тена са абсолютна глупост. Запомни – няма крем, който да ненесеш и той да ти помогне да почернееш по-бързо или иначе казано, да „заповяда“ на кожата да произвежда повече меланин. Но дневният прием на 25 гр. бета каротин може. Това не означава да се мажеш с по-малко слънцезащита. Добавката просто повишава естествената защита на организма от UV лъчите и повишава възможността да развиеш тен.

6. Хапвай храни, „приятели“ на слънцето.

Определени храни са способни да повишат нивото на ликопен, естественият SPF на кожата. Антиоксидантите, които можеш да намериш в доматите, както и в други червени и оранжеви плодове и зеленчуци, повишават естествената защита на кожата с 33%. Един от най-добрите източници е доматеното пюре. Кой е готов за студено гаспачо?

7. Имитирай тен.

Запомни, че фалшивия тен не те предпазва от слънцето, но може да те спаси от изгаряне при първия ти плажен тен. Все пак, ако не си притисната от факта, че трябва да почернееш бързо и на всяка цена, няма да се „пържиш“ с часове.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове