8 прости идеи за една по-красива и удобна кухня

8 прости идеи за една по-красива и удобна кухня - картинка 1

Всяка от тях отнема не повече от 8 минути, а ефектът е сигурен

Трудно е да видиш добре организирана и подредена кухня - най-популярното място в дома, което обикновено не е кой знае колко голямо. Източник на позитивна енергия, място за кулинарни подвизи и общуване, в повечето случаи кухнята е и царство на безпорядъка, претрупана и разбутана.

Това обаче лесно може да се промени с няколко прости стъпки, толкова детайлни, че понякога изобщо не биха ви хрумнали. Но пък резултатни и ефективни, като всяка от тях ще ви отнеме само по 8 минути, пише 7ya.ru. И предлага съветите на Реджина Лидс от книгата ѝ „Идеалният ред за 8 минути. Леки решения за опростяване на живота и освобождаване на времето“:

1. Упражнение "Свеж поглед"

Искате кухнята ви да бъде място, където изпитвате удоволствие, докато готвите, храните се или просто гледате през прозореца. Седнете в нея и си представете, че никога досега не сте били на това място и не знаете нищо за него.

Какво ви говори състоянието на тази стая? Запомнете или запишете своите впечатления. Може би ще се оформят два основни пункта – проблемните зони в кухнята и идеите за цялостното ѝ подобряване.

Аз например, след едно такова наблюдение забелязах, че прозорецът на моята кухня е в ниша и дълбочината ѝ позволява да поставя на перваза саксии с пресни подправки. Много ми се понрави идеята да имам постоянно възможност да гледам и използвам свежа зеленина. Какво ви идва наум за вашата кухня? Помислете 8 минути и оформете идеите си. След това упражнение ще мислите предметно, когато се заемете с почистването на това помещение.

2. Бързо почистване: хартии

Много често чувството, че кухнята е затрупана, възниква от купищата хартия, лежаща навсякъде. Хвърляте пощата на масата след работа, децата се връщат от училище и оставят на нея своите тетрадки и рисунки.

Знаете, че няма да успеете да прочетете веднага вестника, списанието или каталога и ги складирате някъде из кухнята и купът се трупа и увеличава.
А сега за 8 минути ви предстои да съберете ненужната хартия, да я прегледате, сортирате и изхвърлите онази, която наистина не ви е нужна. Съветвам ви да нарежете на ситно листовете, на които фигурират лични данни, телефони и банкови сметки. Ето кои неща можете да изхвърлите с лека ръка:

- рекламни брошури и талони с изтекъл срок;

- каталози от магазини (пазете само най-актуалните);

- вестници, които са на повече от един ден;

- списания, които са на повече от 1 месец;

- информационни писма, които са на повече от 1–2 месеца;

- покани за събития, които вече са се състояли;

- предложения да си откриете кредитна карта;

- стари квитанции и бележки, с изключение на някои много важни.

След като изхвърлите всичко, което е действително ненужно, ще видите как в кухнята ви ще светне. Но това не е всичко – този навик може да възпита у вас повече решителност. Постоянните съмнения дори за такова дребно нещо като това дали да метнете вчерашния вестник в боклука, или не, пречат на развитието напред.

3. Старите кухненски кърпи

С течение на времето хващалките на горещите тенджери, кърпите за бърсане на плотове и други текстилни приспособления в кухнята се захабяват и излиняват. Използвайте въпросните 8 минути, за да прегледате хавлиените и микрофибърни пособия и тутакси се избавете от всички онези, които са покрити с петна и изглеждат зле. Дори да са изпрани и сгънати в някой шкаф, те пак заемат място и са напълно излишни. Когато съкратите "колекцията" от домакински кърпи и оставете само най-новите, ще видите, че ще се освободи място и простор.

4. Избавете се от счупената техника

Повечето хора планират да ремонтират старата кухненска техника, и така цял шкаф е зает от кафеварка, на която трябва да се смени гумичката, неработеща сокоизтисквачка, изгорял котлон. Или пък нов тостер, който си стои в опаковката и задръства шкаф, който бихте използвали много по-рационално.

Ето ви още 8 минути за размисъл с кои стари неща да се простите завинаги, кои да занесете за ремонт. По въпроса за кашоните, опаковките и огромните количества найлонови пликове няма дилема – просто ги махнете.

5. Мийте съдовете в хода на готвенето

Има домакини, и те са мнозинство, които, докато готвят, пъхат мръсни тави, тигани с олио, и какви ли още не кухненски прибори в мивката, отлагайки момента на измиването. Така само си създават ненужна работа, вместо да измият съдовете в процеса на готвене. Става за няколко секунди - дори загорялата тенджера може да се изтърка бързо, след като е накисната в гореща вода, да се измие, изсъхне и прибере, за да не изглежда претрупана кухнята. А и за да икономисате малко време от отделното миене на съдове, което можете да използвате за нещо далеч по-интересно.

6. Създайте детски кът

Родителите по цял свят постоянно чуват от децата си: „Мога сам, искам сам“. За малките е много важно да се научат да правят това, което правят мама, татко и по-голямата сестра.

За да удовлетворите стремежа към самостоятелност, освободете пространството в някой по-нисък кухненски шкаф и поставете там чинии, чашки и други приспособления на детето. Така то ще може наистина само да си взема лъжичката и шишето за вода, само да си сипе за ядене и т.н.

7. Приборите за готвене – в дълбок съд

Вероятно държите дървените лъжици, черпаците и други прибори за готвене в отделно чекмедже и непрекъснато трябва да ходите до него да вадите едно или друго. Ако ги поставите в красива дълбока купа или ваза, или помолите мъжа си да ви сложи окачалки на стената над печката за тях, ще си освободите и място, и време. Няма да се налага с часове да отваряте и затваряте чекмеджето и да ровите за рендето. Не може да не ви се намира една красива дълбока купа, в която да ги поставите върху плота за готвене! 
 

8. Как да се избавите от молците?

Те често се завъждат в пакетите с брашно, ориз, боб, стар чай и други изостанали продукти, които съхранявате от месеци, защото използвате сравнително рядко, например галета, някои видове пипер и т.н. За да предотвратите появата на молци в кухнята, поставете тези продукти в стъклени буркани. Винаги, когато се съмнявате, че в някой от продуктите може да има молци, поставяйте го за 15-ина минути във фризера, преди да ги сложите в бурканите.

 

 

Еми Спасова/noviteroditeli.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове