9 гадни факта за твоята спалня

9 гадни факта за твоята спалня - картинка 1

Какво ще стане, ако ти кажем, че мястото, където прекарваш около 1/3 от живота си е претъпкано с бактерии, микроби и домашни акари?

Отвратително, така е. За съжаление, невъзможно е да се отървеш напълно от неприятните, причиняващи алергии гадинки, но малко повече старание в почистването няма да навреди.

Ето и малките мръсни тайни на твоята спалня, които е по-добре да научиш рано, отколкото късно. Включваме и съвети как да ги премахнеш от уютното си убежище (дори временно).

1. Спиш с милион и половина домашни акари всяка вечер.

 

Домашният акар не е най-симпатичната животинка за гледане.
Домашният акар не е най-симпатичната животинка за гледане.

 

Домашните акари са паякодобни животинки, невидими с просто око (спокойно, за разлика от по-големите си събратя, те не хапят). Няма да ги усетиш, но тяхното присъствие е сред най-честите причини за развитие на астма. Те виреят най-добре в топла и леко влажна среда, за това е хубаво всяка сутрин да изтръскваш горната си завивка. Така броят им поне частично ще намалее.

2. В килима ти има 4000 пъти повече бактерии, отколкото в тоалетната.

Опитай се да не мислиш за това, следващият път, когато стъпваш боса по килима. Опитвай се чистиш с прахосмукачка поне веднъж седмично, за да избегнеш натрупването на бактерии.

3. Телефонът ти също е по-мръсен от тоалетната чиния.

Да, нещото, което допираш до лицето си десетки пъти дневно и слагаш под възглавницата (макар да не трябва!) е по-мръсно от повърхността на тоалетната чиния. Препоръчваме ти да изтриваш екрана му с антибактериална мокра кърпичка веднъж на няколко дни.

4. Калъфките събират огромно количество прах и мъртви кожни клетки в течение на годините.

 

9 гадни факта за твоята спалня

 

Горчивата истина е, че една калъфка, която тежи 300 гр. увеличава теглото си двойно за три години, защото събира тези „прекрасни“ мръсотии. Един от начините за поддържане на калъфките чисти е да ги переш често, както и да ги изтръскваш.

5. Леглото ти също събира много домашни акари.

Според специалисти по матраците от Великобритания, един осемгодишен матрак съдържа повече от 4 кг. мъртви кожни клетки, храната на домашните акакри. За да премахнеш излишното, използвай приставката за почистване на тапицерия на прахосмукачката си – почисти матрака отгоре, отдолу и отстрани, като се опиташ да стигнеш и до скришните ъгълчета на подматрачната рамка.

6. Пижамата ти също е свърталище за бактерии.

В случай, че не я сменяш често, разбира се. Пери я на всеки три дни, ако не искаш в нея да се развъдят определени микроорганизми, като стафилококи, например.

7. Спането с домашен любимец може да те разболее (или да ти донесе паразити).

 

Колкото и да не искаш, редно е да оставиш кучето да спи на земята.
Колкото и да не искаш, редно е да оставиш кучето да спи на земята.

 

Всеки близък контакт с домашен любимец ти носи потенциален риск от инфекция. Единият вариант е да переш спалното бельо повече от веднъж седмично, а другият – да поставиш граници между себе си и пухкавия ти приятел.

8. Хората отделят 100 литра пот в леглата си на година.

Ето защо, спалня с висока влажност е перфектният развъдник на бактерии (и миризми, бихме добавили). Пробвай да напръскаш матрака със спрей дезинфектант, който убива микробите и е безопасен за използване върху платове.

9. Вирусите остават върху дръжките на вратите за период от 48 часа.

Което означава, че ако някой болен е бил в дома ти, съвсем вероятно е да „пипнеш“ вируса му със закъснение.

 

cosmopolitan.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове