9 необичайни неща, които научихме от разсекретените документи на ЦРУ

9 необичайни неща, които научихме от разсекретените документи на ЦРУ - картинка 1

Дискусии за убийството на Фидел Кастро, информация за нацистки военнопрестъпници и разнообразни методи за надзор по време на Студената война са сред находките

Дискусии за убийството на Фидел Кастро, информация за нацистки военнопрестъпници и разнообразни методи за надзор по време на Студената война са сред находките от документите, разсекретени и публикувани по силата на Закона за свобода на информацията след натиск от страна на активисти, пишат от obekti.bg.

Сред най-необичайните са изследванията на паранормални явления и търсенето на извънземен живот. Докладите, които сега са налични онлайн в достъпна за търсене форма, по-рано са съхлранявани в Националния архив в Мериленд. 

1. Ури Гелър е издържал тест за свръхестествени способности

Известният от телевизията „огъвач на лъжици“ Ури Гелер, осмиван от множество скептици, е успял да спечели доверието на ЦРУ и е изследван за „ясновидски“ и „телепатични“ способности.
Американската разузнавателна агенция заключава, че той е „убедителен“ паранормален феномен след тайни експерименти през 1973 г., в които той успешно съумява да повтори като съдържание случайни рисунки в напълно отделена стая, до която няма достъп.

2. Проектът Старгейт

Интересът към способностите на Гелер е част от странната програма Старгейт – доста амбициозен план, включващ т. нар. „дистанционно наблюдение“ и опити да се наемат „войници със свръхествени способности“.

3. Тайното търсене на извънземни

Един доклад включва „необичайно явление“, забелязано на границата между Иран и СССР през юни 1966 г., което продължава около 5 минути. 

„Изведнъж наблюдавахме брилянтна бяла сфера, доближаваща се по цвят и интензивност на пълна ярка луна. Към края на този период тя стана много бледа и огромният ѝ размер сякаш изпълни небето.

4. Заплахата от извънземни

Друг доклад включва диаграма за това как могат да изглеждат космическите кораби от други светове и дискутира дали те са „възможна заплаха“ за американската сигурност.

Има и снимки на агенти, експериментиращи с обекти, подобни на летящи чинии.

„От 1945 г. са получени около 1500 официални доклада за наблюдения [на НЛО], от които около 20% са все още без обяснение“ – посочва един от документите.

5. Рецепти за невидимо мастило

Публикувани са и рецепти за приготвяне на невидимо мастило и доклад, озаглавен „Как се отварят запечатани писма“, от който можете да научите как да проверявате кореспонденцията на хората, без те да разберат.

Една от рецептите гласи: „Напечатайте със сребърно мастило, фиксирано и избелено с живачен хлорид. За да направите текста видим, потопете в хипо (натриев тиосулфат).“

А също и: „съобщенията са отпечатани върху човешкото тяло с невидимо мастило. За да унищожите съобщенията, тялото трябва да се изтърка, след което да се измие със сок от лимон или лайм, за да се ликвидират всички следи.“

6. Фидел Кастро

ЦРУ също се интересува от разговора между американската журналистка Барбара Уолтърс и кубинския лидер Фидел Кастро през 1977 г.: 

„Кога мислите... или, имате ли доказателства – пита Уолтърс в този разговор – за последната атака на ЦРУ срещу вас, последния план, може би, да ви убият?“

7. Виждате ли в бъдещето

През 1980 г. е съставен доклад за това дали е възможно ясновидците да виждат в бъдещето или да използват телекинеза, за да преместват предмети. 

Докладът за „дистанционното смущение“ гласи: с оглед на очевидната военна стойност на способността да се нарушава чувствително вражеско оборудване, от полза за армията е да се оцени валидността на твърденията.“

8. „Магьосник“ влиза в лабораторията

Друг документ от 1969 г. обсъжда т. нар. „магьосник“ от Тбилиси, Грузия, която очевидно е можел да лекува хората с ръцете си.

9. Проектът за Берлинския тунел

По време на Студената война ЦРУ изгражда тунел в Берлин, за да достигне до щаба на съветската армия в града. Работата започва от радарната станция на американските военновъздушни сили и един склад в Западен Берлин като прикритие за строителството.

Строителството работа отнема година, а завършенията тунел е дълъг около 500 метра. Той е в експлоатация до 1956 г. 

Източник: Daily Telegraph

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове