В Париж и Брюксел издирват още заподозрени от Ислямска държава

В Париж и Брюксел издирват още заподозрени от Ислямска държава - картинка 1
В Париж и Брюксел издирват още заподозрени от Ислямска държава - картинка 2
Снимка: img_4200667574_45e074a512

Става дума за ислямисти, главно френски и белгийски, за които се смята, че се подвизават тайно в Сирия или в Европа

След атентатите в Париж и Брюксел, европейските органи за сигурност издирват най-малко още осем заподозрени, съобщи влиятелният германски вестник "Ди Велт", цитиран от ДПА.

, пише вестникът, цитирайки източници от службите за сигурност. Предполага се също, че те са били в услуга като хора за свръзки на "архитекта" на парижките терористични атаки Абделхамид Абауд и неговия съучастник Салах Абдеслам, арестуван съвсем наскоро в Белгия.

Германската федерална служба за криминални разследвания (ВКА) участва в антитерористичната операция, добавя ДПА.

Резултатите от разследванията в Белгия и Франция показаха, че предполагаем лидер на европейската терористична клетка на "Ислямска държава" е бил алжирецът МохамедБелкаид, убит от белгийската полиция при полицейска операция на 15 март.

Заедно с Наджим Лахруи, единия от атентаторите самоубийци на брюкселското летище, Белкаид се смята, че е направлявал по телефона терористите, извършили кървавите терористични атаки в Париж.

Междувременно белгийските власти оставиха под стража Абдераман А., задържан предния ден при специална операция в брюкселския квартал Скарбек. Той бе обвинен в "участие в дейността на терористична групировка". По-рано вчера прокуратурата съобщи, че в рамките на френско-белгийското разследване във връзка с брюкселските атентати Белгия е повдигнала обвинение срещу друг мъж - Рабах Н.

Абдераман А., чиято пълна самоличност не бе разкрита от прокуратурата, бе ранен в крака по време на ареста, напомня АФП.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове